Reportáž

Starší dorost kvůli dvěma slepeným brankám podlehl Hradci

Hradec Králové/Liberec - Zápas 23. kola mezi staršími dorosty Tygrů a Hradce Králové patřil zároveň do prestižního Christmas Cupu, který se na přelomu tohoto a příštího týdne odehraje právě pod Ještědem. Na východě Čech se ale dařilo lépe domácím, jimž zajistily výhru dvě slepené branky v první třetině.

Hradečtí vletěli do zápasu hlava nehlava a Liberečtí se museli před vlastní bránou pořádně ohánět. Chvilku po začátku vybídl Dvořák zpoza brány ke skórování úplně volného Kryštofa Pažourka. Ten ale Žajdlíka z první nepřekonal. Téměř vzápětí pozapomněla obrana Severočechů na Matouše, který z pravé strany trefil tyčku.

V deváté minutě už defenziva Tygrů neodolala. Jirásek vyhrál buly na Šaldu, ten se do puku opřel od modré čáry a Filip Moník se svou tečí postaral o úvodní branku – 1:0. Polovina první třetiny byla pro šelmy kritická. Devětačtyřicet sekund po tomto gólu svítilo červené světlo za libereckou brankou znovu. Mašín prudce napálil kotouč na Žajdlíka, jenž vyrazil jen před sebe a hlídkující Martin Hejna zblízka nezaváhal – 2:0.

Největší libereckou šanci v první dvacetiminutovce měl na svědomí Marek Zachar, ten vyrazil do rychlého protiútoku, který také sám zakončil. Vomáčka ale volné místo u tyče utěsnil, útočníka v modrobílém dresu vychytal a udržel pro Hradec dvougólové vedení.

V prostřední části měl kopec smůly Jiří Průžek, jenž se protáhl kolem hradeckého beka a pak z levé strany napálil hned dvě tyčky. Jeho střela se od břevna odrazila do levé tyče a pak ven. Další dobrou příležitost připravil Průžek ideální přihrávkou Burdovi, proti němu se však blýskl Vomáčka famózním zásahem.

Na druhé straně si skvěle poradil Jakub Muška, který svou jízdu obrannou polovinou zakončil parádním pasem na volného Filipa Jiráska. Ten tváří v tvář Žajdlíkovi neuspěl, což Liberci dávalo před třetí částí stále šanci na zvrat.

Jenže třetí perioda příliš mnoho brankových příležitostí nenabídla. Wiencek si v té možná největší počkal u tyčky na nabídku Zachara, ale ve velké rychlosti a s bekem na zádech ji nedokázal tečovat do branky. Zbytek zápasu už si Mountfield pohlídal a kromě tří bodů do tabulky extraligy zaznamenal i první výhru v rámci Christmas Cupu, který se na přelomu tohoto a příštího týdne koná právě v Liberci.

Více informací o Christmas Cupu naleznete zde.

Ohlasy trenérů

Jiří Kudrna
Bílí Tygři Liberec
„Musím říct, že nám skončila docela dlouhá série vyhraných zápasů, kterou nám Hradec překazil. Domácí hráli velice dobře, řekl bych, že to předvedeným výkonem bylo takové play-offové utkání. Viděli jsme hodně soubojů, bruslení a celkově se hrálo v hodně rychlém tempu. Utekla nám první třetina, ve které jsme nestihli zachytit tempo. Další dvě už jsme hru srovnali a měli nějaké šance, které jsme mohli proměnit a dostat se tak do zápasu. Chyběl nám kontaktní gól na 1:2, tím bychom Hradec trošku srazili dolů ze sedla, ale soupeř hrál výborně a nám se bohužel nepovedlo skórovat. Hlavně ve druhé třetině jsme nastřelili dvě tyčky, měli jsme v ní dobré momenty, ale bohužel, gól nepřišel."
Jiří Slabý
Mountfield HK
„V každém případě jsme viděli parádní utkání. Myslím, že bylo vidět, že spolu hrají dvě mužstva z horní části tabulky a jde jim o hodně. Z našeho pohledu jsme rozhodně rádi, že jsme navázali na výkony, které jsme poslední dobou předváděli, a myslím, že už i hráči pochopili, že po celý zápas musí hrát zodpovědně dozadu. Projevilo se to i tím, že jsme Liberec nepustili do žádné vyložené šance, což pro nás bylo důležité. Rozhodčí navíc nezasahovali moc do hry, nebylo tolik vyloučení, což bylo ku prospěchu věci. Celkově jsem tedy spokojený, naše hra už má trošku parametry, které chceme. Zároveň nás drží Tomáš Vomáčka, což je dobře. I kluci to cítí, snaží se mu pomoc a naopak i on jim to vrací."

Naši partneři

Generální partner
Generální partner