Reportáž

Starší dorost má na kontě další cenné vítězství, Spartu doma přehrál 5:2

Liberec - Bílí Tygři se v pátek odpoledne utkali s těžkým soupeřem z Prahy. Konkrétně šlo o Spartu, která je v tabulce na druhém místě a před utkáním byla velkým favoritem. Tygři se však nezalekli, porazili Středočechy vysoko 5:2 a připsali si tak další tři body proti těžkému soupeři. V brance se blýskl skvělými zákroky Matěj Žajdlík. "Dokázal že nás umí podržet a zápas mu vyšel jako všem ostatním," pochvaloval si Jiří Kudrna výkon svých svěřenců.

Oba týmy začaly ve slušném tempu a vysoké napadání způsobilo problémy v rozehrávce na obou stranách hřiště. První pořádné šance jsme se dočkali po pěti minutách. Kačírek se prokličkoval až před Wolfa, jenže se dostal příliš blízko a trefil pouze jeho připravené chrániče. Z protiútoku naopak zahrozili hosté. Žajdlík však stačil včas zmenšit střelecký úhel a ránu zneškodnil.

V polovině první třetiny jeli Juščák s Kačírkem dva na jednoho, ale nedokázali si přesně přihrát a bylo po šanci. Pak se puk nešťastně odrazil mezi kruhy ke zcela volnému hostujícímu útočníkovi. Žajdlík ale opět skvěle povyjel a svižnou střelu vyrazil levým betonem.

A od té doby se protrhl pytel s obrovskými šancemi. Juščák netrefil poloprázdnou branku, jelikož mu v tom na poslední chvíli zabránila hokejka jednoho z obránců. Po několika desítkách sekund mohl za hosty skórovat Safin. Beton domácího gólmana byl však rychlejší než dorážka do prázdné klece.

V 18. minutě šli hosté přece jen do vedení. Wojnar se odpoutal od obránce a přihrál volnému Petru Maršounovi, který se trefil přesně mezi betony – 0:1.

Jenže z druhé třetiny neuběhla ani půlminutka a bylo vyrovnáno. Nahozený puk se dostal do sítě s pomocí Martina Jursy, který puk za brankovou čáru doslova dotlačil. Rozhodčí o celé situaci kvůli postavení hráče na hranici brankoviště chvíli hovořili. Nakonec ale gól uznali – 1:1.

A ve 25. minutě už domácí vedli. Michal Juščák si vybruslil doprava a jeho střela zápěstím zamířila přesně do levého horního rohu zařízení – 2:1. V polovině zápasu minul poloprázdnou branku liberecký Čermák. Hosté naložili s podobnou situací prakticky totožně. Žajdlík vyjel daleko ze svého brankoviště, jenže zaváhal a nakonec mohl být rád, že jeho chybu se jeho spoluhráčům podařilo zažehnat.

Jenže pár minut na to domácí gólman ukázal, v čem tkví jeho kouzlo. Nejprve levým betonem nepustil dorážky Sparťanů za brankovou čáru a několik sekund nato předvedl zákrok večera. Dva Pražané si v přečíslení vyměnili puk. Pohotovou střelu Žajdlík vyrazil tygřím skokem přes brankoviště a vysloužil si hlasitý potlesk publika.

Jak začali Tygři třetinu druhou, tak rozehráli i tu poslední. Po 21 sekundách se prosadil Jan Eichler. Ten dostal ve středním pásmu více prostoru, ale neměl komu přihrát. Udělal pár kroků dopředu a nahodil na Wolfa, kterému puk propadl pod rukou až do branky – 3:1.

Jenže, dvě minuty na to byli hosté znovu v kontaktu skóre. Po bule v útočném pásmu se puk dostal až k Ostapu Safinovi, který nad ničím nepřemýšlel a napálil puk přesně k tyči – 3:2.

Zápas se hrál ve velkém tempu a nasazení. Obětavost byla na místě, když Jeníkovu ránu z bezprostřední blízkosti zastavil jeden ze Sparťanů vlastním tělem.

Klid na liberecké hokejky přinesla až 51. Minuta. Jan Bednář nahodil od modré čáry. Wolf jeho střelu nezaregistroval a tak puk zůstal volný u jeho pravé tyče do doby, než ho Jiří Průžek doklepl do sítě – 4:2.

Hosté se snažili s utkáním ještě něco udělat, ale žádný větší tlak si nevytvořili. Ba naopak. Díky hybridnímu icingu se do velké šance dostal znovu Průžek. Napálil pouze nového muže v hostující brance - Škorpíka.

Pražané ještě zkusili power-play, ale i to se jim vymstilo. Jan Eichler trefil 90 sekund před koncem prázdnou klec – 5:2. Zpečetil tak jasné vítězství Bílých Tygrů, kteří podruhé v krátké době poráží velkého favorita.

Ohlasy trenérů

Jiří Kudrna
Liberec
„Byl to těžký a kvalitní zápas. Musím kluky pochválit, protože Sparta mockrát v sezóně neprohrála. Podali bojovný, týmový a fantastický výkon. Dlouhodobě ukazují že umí zahrán výborná utkání. Výborný výkon dnes také podal Matěj Žajdlík. Dokázal že nás umí podržet a zápas mu vyšel jako ostatním. Můj dík patří všem hráčům naší sestavy."
Richard Žemlička
Praha
„Bylo to vyrovnané utkání. Myslím že se nemáme za co stydět. Bohužel soupeř měl i štěstí. Na rozdíl od předchozích zápasů nás dnes nepodržel gólman a to bylo rozhodující."

Naši partneři

Generální partner
Generální partner