Reportáž

Infarktový závěr utkání starších dorostenců se Zlínem rozsekl Jan Jeník

Zlín/Liberec – V pátek sehrál starší dorost utkání na ledě třetího Zlína. Duel se pro něj nejdříve nevyvíjel dobře. Ševci si v úvodu díky větší aktivitě rychle vytvořili vedení. V závěru první třetiny se však Tygrům podařilo soupeře zmrazit třemi brankami během dvou minut. Domácí se následně oklepali a podařilo se jim snížit. Na to jim Liberečané odpověděli další brankou, ani dvougólové vedení se jim ale nakonec ubránit nepodařilo. Zápas muselo rozhodnout až prodloužení. V tom rozhodl Jan Jeník již po 99 vteřinách. Šelmy si tak odvážejí zpět pod Ještěd dva body.

První třetinu začali lépe domácí, kteří byli o něco více aktivnější, nicméně usadit se jim v útočném pásmu nedařilo. Liberečtí se k útoku dostávali jen zřídka, se všemi pokusy si navíc Šimonů poradil. Vyšší aktivity nakonec Ševci využili v sedmé minutě, kdy se Viktor Bainar snažil před bránou najít spoluhráče. Jeho přihrávku se sice obráncům podařilo zneškodnit, jenže k odraženému puku zlínský střelec dostal znovu, tentokrát zkusil vystřelit. A byl úspěšný – 1:0. Následně se Tygrům podařila ubránit zlínská přesilovka. Oba týmy urputně bránily střední pásmo a ojedinělé šance likvidovali výteční brankáři. Postupně začali získávat severočeští dorostenci převahu.

Ta vygradovala v osmnácté minutě poněkud kuriózní vyrovnávací brankou. Turský vyslal do úniku Petra Wienceka. Když se řítil sám na zařízení, fauloval ho domácí obránce tak nešťastně, že Wienckovi vyletěla hůl z rukou do vzduchu. To zmátlo zlínského brankáře natolik, že puk doklouzal až za jeho záda – 1:1. Vyrovnávací gól liberecké hráče povzbudil a už o minutu později šli do vedení díky brance Adama Velechovského – 1:2. To však nebylo ze strany Bílých Tygrů všechno. Uplynulo třináct vteřin a Michal Juščák svým gólem na 3:1 zakončil šokující dvouminutovku. Do kabin tedy naše mužstvo odcházelo s dvoubrankovým náskokem.

Po přestávce se snažil moravský celek napravit výpadek ze závěru první třetiny a zasypal libereckého brankáře Žajdlíka salvou střel. Zvýšené aktivitě Tygři podlehli už po necelých dvou minutách, když nedokázali zastavit individuální akci Vlastimila Hefky – 2:3. Domácí se hnali za vyrovnáním. Nicméně zbrzdila je liberecká početní výhoda. Severočeši si v ní sice vytvořili slibný tlak, ale ten se jim nakonec proměnit v gól nepodařilo. Následně byl ve 26. minutě za držení vyloučen hostující Juščák, a Zlín tak dostal šanci na srovnání stavu.

Šelmy zvládly oslabení více jak na výbornou. Nejenže nedovolily soupeři skórovat, ale navíc se jim v něm podařilo znovu odskočit na rozdíl dvou branek. Z předbrankového prostoru se po nahrávce Jeníka prosadil Václav Burda – 2:4. Ve 31. minutě liberečtí obránci nešťastně zakryli svému brankáři výhled, čehož střelou od modré využil Zdeněk Friedrich a snížil – 3:4. Ve zbytku druhé periody byl Zlín lepším týmem a vytvořil si i pár slibných příležitostí, ale vyrovnávacího gólu se nedočkal.

Třetí část byla ve znamení urputného hokeje a vyložených šancí. Žajdlík nejprve zlikvidoval trestné střílení nařízené za faul na Fryšara. Na druhé straně pak ujel moravským obráncům Wiencek, ale svůj druhý gól v zápase nevstřelil. V závěru utkání se Tygři statečně bránili a pomalu odpočítávali minuty do závěrečné sirény, jež by pro ně znamenala vítězství. V čase 58:22 ale přeci jen inkasovali z hole zlínského kapitána Daniela Dlabaji. Do konce třetiny už žádná branka nepadla, a tak se muselo prodlužovat.

Prodloužení začal Liberec přesilovkou, kterou si přenesl ještě ze závěru třetí třetiny. A využil ji! Po minutě a půl hry rozhodl utkání skrytou střelou Jan Jeník – 4:5.

Ohlasy trenérů

Jiří Kudrna
Liberec
„Na Moravu jsme odjížděli v neúplné sestavě, ale i přesto muselo být utkání se Zlínem pro diváky velmi atraktivní. Hodně se bruslilo a k vidění byl rychlý hokej. S naší hrou jsem byl spokojen. Na konci jsme trošičku vypadli na dvě minuty, kdy jsme zůstali pasivnější, což soupeř bohužel dokázal potrestat. Sahali jsme třech bodech, ale i se dvěma jsme kvůli předvedenému výkonu velmi spokojeni. Kluci si zaslouží za tento perfektní zápas pochvalu."

Naši partneři

Generální partner
Generální partner
×
Dnes v 17:00 | Muži
HC Oceláři Třinec
Bílí Tygři Liberec
×
Dnes v 18:00 | U17
Rytíři Kladno
Bílí Tygři Liberec