Reportáž

Výborný týmový výkon a fantastický Žajdlík! Starší dorost se ujal v sérii vedení

Liberec - Vyvedený vstup do série předvedli starší dorostenci, kteří za velké podpory fanoušků přehráli v úvodním utkání letošního play-off Hradec Králové 4:2. Na výhře má velký podíl jak skvělý výkon brankáře Matěje Žajdlíka, tak obětavost a nasazení všech hráčů.

V úvodních minutách byla na obou celcích vidět patřičná nervozita, tu však s postupem předčilo odhodlaní a bojovnost. Jako první si dokázali příležitost ke skórování vytvořit hosté. Konkrétně nejproduktivnější hráč Mountfieldu v dosavadním průběhu sezóny - Štěpán Matějček, k němuž se odrazil kotouč po zblokované střele jednoho z obránců. Žajdlík se však stihl rychle přesunout a pohledným zákrokem příležitost eliminoval.

O několik chvil později navíc rozradostněl domácí fanoušky Jan Jeník, jenž ve vzduchu tečoval nahození Václava Burdy - 1:0. Záhy si navíc mohl připsat branku autor asistence u prvního úspěchu domácích - Burda, nicméně jeho dobře mířenou dělovku z mezikruží Vomáčka vytěsnil mimo tři tyče.

Stav nezměnily ani dvě přesilové hry Tygrů na konci periody, do kabin tedy odcházeli spokojenější svěřenci trenéra Jiřího Kudrny. V šestadvacáté minutě nebezpečně pálil z ideální střelecké pozice Jeník, ale strážce hradecké svatyně byl tentokrát ve vzájemném minisouboji úspěšnější.

Jan Bednář se připravuje na zápas

Zanedlouho si ale najel před zařízení Tomáš Nezbeda a po přihrávce Petra Průžka lehce dostrčil kotouč za brankovou čáru, čímž přeci jen zvýšil vedení modro-bílých - 2:0. V druhé polovině prostřední dvacetiminutovky byla radost na liberecké straně ještě větší. Jiří Průžek nabral na pravé straně s kotoučem na holi plnou rychlost, uklouzl, avšak v pádu dokázal kotouč lehce dostrčit až za maskovaného muže - 3:0.

Východočeši mohli vzápětí odpovědět, Dvořák si najel do útočné třetiny a střelou tahem překonal Žajdlíka. Nicméně do dráhy se kotouči postavila tyč, s jejíž pomocí brankář hokejistů z města pod Ještědem šanci ustál bez inkasovaného gólu.

Na začátku třetí periody se museli Liberečané bránit v početní nevýhodě. Hosté ji nesehráli vůbec špatně, ale Matěj Žajdlík byl doslova k nepřekonání. Působil velmi jistým dojmem a dokázal všechny pokusy zastavit včas.

Po dalším vyloučení Adama Velechovského ale už byl na pokus Jaroslava Dvořáka v přesilové hře Hradce krátký - 3:1. Tygry inkasovaná branka neznervózněla. O pouhých několik okamžiků později mohl udeřit velmi aktivní Tomáš Nezbeda, jeho prudká rána příklepem z levého kruhu však nakonec orazítkovala pouze břevno Vomáčkovy svatyně.

Pět minut před koncem základní hrací doby Mountfield snížil. Projektil Dominika Matouše po souhře se Šaldou zamířil přesně do pravého horního rohu klece - 3:2. Odpověď na sebe nenechala dlouho čekat. Již za dvaašedesát vteřin uspěl po rychlé kombinaci Vítek Turský, který z předbrankového prostoru zamířil bezchybně - 4:2.

Tygři se tak díky výhře 4:2 ujali v sérii vedení 1:0 na zápasy. Druhý souboj je čeká již zítra od 15:00. Přijďte hráče do Svijanské arény podpořit!

Ohlasy trenérů

Jiří Kudrna
Liberec
„Odehráli jsme velmi náročný zápas play-off. Hradec je houževnatý soupeř. Připravovali jsme se na něj a utkání bylo přesně takové, jaké jsme ho čekali. Musím kluky pochválit. Myslím, že jsme až na desetiminutovku ve třetí třetině, kdy jsme zůstali trochu pasivní a soupeř se dostal do hry, odehráli duel perfektně. Kluci dřeli a bojovali. Jsem pyšný na jejich výkon. Jsme spokojení, ale zítra nás čeká další těžké utkání. Jsem velmi rád i za atmosféru, protože zápasy vyřazovacích bojů jsou pro každého hokejistu svátkem a jsme rád, že přišlo hodně lidí či hrála muzika, protože to každého hokejistu nakopne. Musím říct, že jsem si to velmi užíval. Dokonce přišli všichni členové realizačního týmu v oblecích. To k tomu patří a ještě jednou musím říct, že jsem na hráče velmi pyšný, protože si spoustu věci, kupříkladu společný oběd, zařizují sami. Za dnešek mají velikánskou pochvalu."
Jiří Slabý
Hradec Králové
„Nezačali jsme dobře, nevím proč byli kluci tolik nervózní, ale velmi nás to svázalo. Možná si toho na sebe hráči naložili moc. Byla to škoda, protože jsme si první tři branky nechali dát velmi laciné. Čtvrtý gól Liberce byl pěkný, ale ostatní jsme vůbec nemuseli inkasovat. Je to z naší strany nepovedený zápas, nicméně je to play-off. Jdeme do dalšího utkání a zítra se pokusíme se sérií něco udělat a hlavně ze sebe sklepat tu naprosto zbytečnou nervozitu."

Naši partneři

Generální partner
Generální partner