Reportáž

Je to tam! Starší dorostenci zvládli i třetí urputnou bitvu s Hradcem a postupují do čtvrtfinále!

Hradec Králové - Starší dorost dokázal vyhrát i třetí utkání v řadě a postupuje do další fáze vyřazovacích bojů! Po náročné bitvě přehrál zásluhou výborného týmového výkonu Hradec Králové 5:4. Čtyřmi body se blýskl útočník Jan Jeník.

Do utkání vstoupili mnohem lépe Tygři, kteří již po osmi minutách otevřeli gólové účty. Úspěšným střelcem se stal Jan Jeník, jenž v oslabení stejně jako v rozhodující nájezdové bitvě během druhého zápasu vymíchal Vomáčku - 0:1. V druhé polovině první periody měly šelmy další důvod k radosti. Při dvojnásobné početní převaze napřáhl Juščák, na jeho střelu ještě dokázal Vomáčka zachytit, avšak proti dorážce Tomáše Nezbedy se již natahoval marně - 0:2.

Domácí mohli záhy odpovědět. Pažourek se prokličkoval obranou Liberečanů, jenže tváří v tvář Žajdlíkovi uspět nedokázal. Těsně před přestávkou ujížděla proti jedinému obránci hned čtveřice Tygrů, Jursův pokus skončil až za brankovou čarou, ale zařízení ještě před zakončením vypadlo ze svého základního postavení, a rozhodčí tak musel rozpažit.

Nicméně svěřence trenéra Jiřího Kudrny neproměněná příležitost příliš mrzet nemusela. V šestadvacáté minutě totiž nenápadným bekhendovým pokusem z pravé strany vyzrál na brankáře Mountfieldu Jiří Průžek - 0:3. Vzápětí navíc napřáhl při přesilové hře Jan Jeník a tvrdou bombou nedal Vomáčkovi šanci na úspěšný zásah - 0:4. Těsně po odbytí poloviny hrací doby hrdina předchozích okamžiků nahodil kotouč na strážce svatyně Východočechů. Vomáčka stihl reagovat, ale proti dorážce Jiřího Průžka stačil pouze rozhodit rukama - 0:5. Vysněný postup se začal přibližovat.

Ondřej Chrtek s kotoučem na holi

Hradečtí ale jako kdyby vycítili správný čas a přidali na obrátkách. Filip Jirásek využil nepřehledné situace v předbrankovém prostoru a téměř z nulového úhlu propasíroval kotouč až do Žajdlíkovy klece - 1:5. O několik okamžiků později hosté, znovu trochu kuriózně, skórovali. Václav Maršík spíše než nastřelil, nahodil kotouč na libereckého brankáře stejně jako Jirásek z pozice, z níž běžně branky nepadají. Maskovaný muž šelem by zřejmě stačil bez problémů pokus vyrazit, nicméně teč jednoho z obránců změnila trajektorii puku, a ten dolétl až za Žajdlíkovy záda - 2:5.

O pouhých třiadvacet vteřin později propukla hala znovu v jásot. Filip Jirásek dostal na hranici brankoviště příliš mnoho prostoru a po přesné přihrávce spustil v tribunách téměř neuvěřitelnou eufórii - 3:5. Bylo jasné, že bude následovat litý boj až do samotného konce.

Ihned po přestávce se Štohanzl nachomýtl během jednoho střídaní do dvou obrovských příležitostí. Nejprve zakončoval přečíslení 3 na 2, leč neúspěšně. A poté stanul osamocený před strážcem svatyně hokejistů z města pod Ještědem. Ten však výborným zásahem příležitost eliminoval. O pár chvil později se skóre přeci jen měnilo. Jaroslav Dvořák si našel místo u levé tyče a s vypětím všech sil dokázal odražený kotouč propasírovat až do zařízení - 4:5.

Tygry ale inkasovaná branka nepoložila. Odpověď měl na hokejce Chrtek, který ostře pálil z mezikruží, Vomáčka však pokus viděl, a i proto stačil vytěsnit kotouč mimo tři tyče včas. Díky obětavému výkonu nakonec naše mužstvo cenné vítězství uhlídalo, a postupuje tak do čtvrtfinále play-off NOEN Extraligy staršího dorostu. Na soupeře si ještě bude muset počkat.

Ohlasy trenérů

Jiří Kudrna
Liberec
„Utkání bych rozdělil na dvě poloviny. V první jsme hráli velice dobře a dostali se do velikého náskoku, ve druhé jsme ale dostali jeden dva góly a Hradec to neuvěřitelně nakoplo. Musím říct, že druhou půlku byl lepší. Ubránili jsme to s vypětím všech sil, s přispěním výborného výkonu brankáře Žajdlíka a kolikrát i se štěstím. Celý tým Hradce má ale můj hluboký respekt a obdiv, jsou to velcí bojovníci. Věděli jsme, že tihle kluci play off hrát umí a něco v něm vyhráli. Byl to pro nás možná vůbec nejtěžší protivník, kterého jsme mohli dostat, i vzhledem k hodně záporné bilanci ze základní části. Důležité bylo, že jsme začínali doma. Jako hodně důležité se jeví druhé vítězství, kdy jsme vyrovnali chvilku před koncem a pak vyhráli na penalty. Stav 2:0 v sérii byl už pro Hradec dost kritický, ale všechny tři zápasy byly obrovsky vyrovnané a těžké. Máme charakterově výborné a pracovité mužstvo a jsem rád, že jsme to prokázali i v play off. Náš tým umí strašně moc zabrat a kolektivním dílem vyhrát velké zápasy. Jsme na kluky pyšní."
Jiří Slabý
Hradec Králové
„Myslím, že kluci byli přemotivovaní a přehnali to s chutí. To nám ublížilo, byli jsme v křeči a nemohli se vzpamatovat. Bohužel to z nás spadlo až za stavu 5:0, kdy najednou jako by ta křeč odezněla. Dali jsme gól a najednou jsme zjistili, že by se to dalo hrát. Nakonec moc nechybělo a mohli jsme srovnat. Už v základní části jsme prohráli spoustu utkání, a tím se připravili o lepší umístění v tabulce. Jsem přesvědčený, že kdybychom začínali doma s kýmkoli jiným, bylo by to určitě lepší. Liberec jsem si moc nepřál, je to nepříjemný soupeř, a navíc jsme ho v sezóně čtyřikrát porazili. To vždycky může působit jinak, než by si člověk přál. Jako další důvod porážky si myslím, že v Liberci jsme taky začali ustrašeně, nevím, čeho jsme se báli. První utkání jsme nezvládli a druhé jsme hráli fakt dobře, ale potopila nás hrubá individuální chyba. Soupeř byl pak psychicky hodně nahoře a vyústilo to až v dnešní stav 5:0. Sezóna pro nás končí ohromným zklamáním. Říkal jsem i klukům, když mám být upřímný, že jsem z toho měl obavu. Někdy je úspěch jedna věc, ale je potřeba na něj navázat, a to se nám nepovedlo. Asi jsme si byli až moc jistí, že to půjde samo, ale bez té dřiny a bojovnosti to nejde. Někteří hráči se už viděli někde jinde, než doopravdy jsou. A to byla chyba. Mužstvo určitě mělo na víc, než dokázalo."

Naši partneři

Generální partner
Generální partner