Reportáž

Dvě Janeleho branky k výhře nevedly. Junioři po divoké přestřelce podlehli Spartě

Liberec - V posledním zápase letošního kalendářního roku se liberečtí junioři postavili na domácím ledě pražské Spartě. Hosté si několikrát vybojovali dvoubrankový náskok, Tygři však pokaždé dokázali snížit a nakonec i vyrovnat. V závěru už ovšem Liberečanům došly síly a tři body pro sebe ukořistili Pražané.

Tygři na svého soupeře vlétli a zasypali Wolfa střelami. Už po třiceti vteřinách jel Chrtek společně s Janelem dva na jednoho. Prvně jmenovaný poslal Chrtkovi přesný pas na hokejku, jenže ten trefil pouze Wolfův beton. Pražané se sice ani moc nedostávali k puku, hrozili ovšem z rychlých protiútoků. A jeden z nich dokázala proměnit! Martin Svoboda zatáhl kotouč do pásma a vypálil na Žajdlíka. Ten jeho pokus vyrazil pouze před sebe a za jeho záda ho dorazil nikým nepokrytý Tomáš Jandus – 0:1.

Hosté poté získali převahu na svou stranu, Severočechy ale držel výtečný Žajdlík, když dokázal zlikvidovat nebezpečnou střelu Sparty a pokrýt dorážku, která přišla vzápětí. V sedmnácté minutě Seniov prověřil Žajdlíka z úhlu, ten jeho pokus pouze vyrazil. Do prázdné brány mohl poté zakončovat Krátký, toho ovšem zpacifikoval Pokorný.

Na začátku prostření dvacetiminutovky udeřili hráči v rudých dresech podruhé. Matěj Žajdlík nedokázal chytit dělovku Jandy, čehož využil Jaroslav Chlouba, který vyražený puk poslal na Petra Maršouna, kterému už jen stačilo trefit odkrytou bránu – 0:2. Liberečtí ale hned na to v početní výhodě snížili! Jiří Benák předložil puk na modré Albertu Janelovi, který si jej v klidu zpracoval, zamířil a poté přesně trefil horní růžek hostující svatyně – 1:2. Po několika obrovských šancích ovšem Sparta znovu odskočila. Martin Svoboda se po chybě Klingera dostal do samostatného úniku, ve kterém kličkou mezi nohy překonal nešťastného Žajdlíka – 1:3.

Přestřelka pokračovala. Nejdříve se ocitl sám před Hofmannem Kadlec, jenže v rozhodující chvíli mu puk sklouzl z čepele. To ale Tygry nemuselo vůbec mrzet, neboť Matyáš Kačírek společně s Ondřejem Chrtkem následně vybojovali puk za bránou hostů, odkud druhý jmenovaný poslal přihrávku Albertu Janelovi, který střelou z voleje zavěsil a připsal si druhý gól zápasu – 2:3.

Ve druhé třetině padly ještě další dvě branky. Po Janelovi přidal svou druhou trefu v zápase také Martin Svoboda, který nikým nepokrytý poslal za Žajdlíkova záda nahrávku Tomáše Janduse zpoza brány – 2:4. Brankový účet druhého dějství uzavřel Ondřej Chrtek, jenž po Starostově pasu na dvakrát překonal Hofmanna – 3:4.

Ve třetí třetině se Tygři dočkali vyrovnání, když po necelých pěti minutách z podstatě nulového úhlu propasíroval za Hofmanna kotouč Tomáš Nezbeda – 4:4. Severočechům ale poté začaly docházet síly. Nejdříve Svoboda poslal křížný pas na Tomáše Janduse, jenž mohl zakončovat do odkryté brány. Žajdlík se však stihl fantasticky přesunout. O chvíli později už se ale hosté radovali. Martin Svoboda vletěl do útočného pásma, kde obdržel přihrávku od Vojtěcha Kuldy a nekompromisní střelou zápěstím vsítil pátý gól Sparty – 4:5.

Svěřenci trenéra Valdemara Jiruše se v závěru snažili o vyrovnání, ale Sparta už si vítězství pohlídala. Její výhru navíc pečetil už dvě minuty před koncem Tomáš Jandus, který trefil opuštěnou branku Liberce. Šelmy se i tak nevzdaly a zkoušely power play i podruhé, branku už ale vsítit nedokázaly.

Ohlasy trenérů

Valdemar Jiruš
Bílí Tygři Liberec
„V první třetině byla Sparta lepším týmem. My jsme se jim nedokázali vyrovnat v pohybu, byli agresivní a lépe bruslili, což nám dělalo problémy. Ve druhé části jsme s nimi srovnali krok, Pražané měli sice vedení ve své moci, ale dotahovali jsme a nesehráli jsme tu prostřední periodu špatně. V té třetí jsme se zvedli, vyrovnali a poté po individuální chybě jednoho z nejstarších hráčů inkasovali rozdílový gól. V závěru jsme při hře čtyři na čtyři zkusili power play, soupeř byl ale důraznější a trefil prázdnou bránu. Spartě pogratulujeme, určitě jsme nebyli horším týmem, klukům chceme poděkovat za předvedený výkon, ale dostali jsme opět laciné branky, čehož je škoda."
Pavel Geffert
HC Sparta Praha
„Z mého pohledu myslím, že to byl velmi slušný hokej z obou stran. Je tady přeci jen menší hřiště, takže ta hra vypadá lépe. Byl to vyrovnaný zápas, my jsme využili více šanci a myslím, že jsme vyhráli zaslouženě."

Související

23.12.2016 • Kryštof Rossmann, Jonáš Majtyka

VIDEO: Hokej je hra chyb, musíme je zredukovat, ví Matěj Žajdlík

Naši partneři

Generální partner
Generální partner