Rozhovory

Jakub Rychlovský o Detroitu: Splnil se mi dětský sen, pro místo v NHL udělám vše

Liberec – Raketa uplynulé sezóny Jakub Rychlovský nezpomaluje! Mladý forvard se ve dvaadvaceti letech stal nejlepším střelcem extraligy a svými výkony si řekl o šanci v zámoří. Se slavným Detroitem Red Wings, tedy klubem z "Original Six", podepsal dvouletý nováčkovský kontrakt. „Detroit skvěle pracuje s mladými hráči. Jestli se ale dostanu nahoru, to záleží jen na mě,“ uvědomuje si.

Jak hodnotíš svou uplynulou sezónu s odstupem?
Dopadlo to extrémně nad očekávání. Myslím, že jsem překvapil dost lidí a asi trochu i sám sebe.

Vyhrál jsi tabulku střelců, Tomáš Filippi zase bodování. Když jste na galavečeru Hokejista sezóny dostali ocenění, byl to moment, kdy sis naplno uvědomil, čeho jsi dosáhl?
Možná si to pořád neuvědomuji doteď. Kluci mě s tím ale občas pošťouchnou. Celkově to, co se nyní děje, mi dojde až za nějakou dobu.

„Chci Detroitu ukázat, že mám na to hrát v hlavním týmu.“

Nyní už víme, že jsi podepsal smlouvu s Detroitem. Jaké byly tvé prvotní dojmy?
Splnil se mi dětský sen a půjdu bojovat o místo. Udělám vše pro to, abych se do hlavního týmu v NHL prokousal. Když se to nepovede, tak i na farmě můžu svou hokejovou úroveň povýšit na další level.

Jak probíhala jednání a kolik dalších klubů bylo třeba ještě ve hře?
Týmů během sezóny bylo hodně, ale bylo to spíše jen takové oťukávání. Intenzivnější jednání proběhla nakonec s dvěma mužstvy a já se rozhodl pro Detroit.

A co rozhodlo ve jeho prospěch?
Líbí se mi, jak je jejich organizace nastavena a jak pracují s mladými hráči. Ve výsledku ale bude jen na mě, jaké výkony budu předvádět. V Americe je to pořád velký byznys. Budu muset každý den makat, abych jim ukázal, že jsem hráč, který může hrát nahoře. V zámoří jsem žádnou soutěž nehrál, byl jsem tam jen na dvou turnajích s reprezentací. Čeká mě hodně nových věcí a budu se muset aklimatizovat.

Jaká nyní panuje u Red Wings situace?
Detroit byl v posledních letech v přestavbě, jež nyní finišuje. Třeba bych mohl být střípkem do jejich mozaiky, která by měla na to dostat se do play-off. Poslední roky jsou tomu blíž a blíž, letos jim chybělo pár bodů. Vím, že už tam je velký tlak na to, aby se do play-off postoupilo.

„Liberec? I lidé z kanceláří nám vytvářeli skvělé podmínky.“

V tygřím áčku jsi strávil čtyři plnohodnotné sezóny, během nichž se tvá role postupně změnila. Co všechno ti Liberec dal?
Na Tygry nikdy nezapomenu a věřím tomu, že se naše cesty zase jednou spojí. Celé organizaci vděčím za to, jaký jsem člověk a hokejista. Všem trenérům patří velký dík. Máme tu skvěle nastavené podmínky, a to od prezidenta klubu Petra Syrovátka až po marketing. I lidé, kteří sedí v kancelářích, fungují výborně. Všichni nám tu dávají maximální možný servis a já jim za to děkuji.

Pojďme ještě k mistrovství světa, na kterém Češi získali zlatou medaili. Nominace ti nakonec těsně unikla, jak jsi šampionát prožíval jako divák?
Hodně, bylo to něco fantastického! Jsem strašně rád za to, že se to klukům povedlo. Doufám, že to našemu hokeji pomůže a přijde spoustu nových dětí na zimáky. Do nominace jsem se nakonec nedostal, ale když jsem na to poté koukal, stala se z toho pro mě ještě větší motivace. Strašně se mi líbilo, jak kluci fungovali jako tým, cítil jsem to i přes televizi.

Myslíš, že titul byl pro celý národ o to intenzivnější, že se vyhrál doma?
Byl jsem se podívat na dvou zápasech a musím říct, že od našich fanoušků to byl absolutní fanatismus. I po konci utkání se skandovalo před halou, ve fanzóně to žilo… Myslí si, že i lidi, kteří extraligu a hokej celkově nesledují, si během mistrovství nasadili dres a šli nároďáku fandit.

Související

Naši partneři

Generální partner
Generální partner