Zajímavé akce

Tygři si vyzkoušeli trénink parahokeje. Je to opravdu náročný sport, shodují se

Liberec - Ve dnech 26. až 29. ledna hostila liberecká Home Credit Arena parahokejový rozvojový kemp, kterého se zúčastnilo dvacet začínajících parahokejistů a parahokejistek, dvanáct z nich si tento sport vyzkoušelo vůbec poprvé.

Český parahokej spustil koncem minulého roku nový projekt, jehož cílem je rozšíření parahokejové základny v České republice. Zájemci a zájemkyně se během rozvojových kempů seznámí s parahokejem pod vedením zkušených reprezentačních trenérů. Součástí realizačního týmu je také kustod, jenž každého vybaví potřebnou výstrojí, ta je všem účastníkům k dispozici zdarma.

Jan Štibingr o parahokejovém tréninku
Nikdy před tím jsem parahokej nezkoušel, a tak si z tréninku odnáším velký zážitek. Je to opravdu velmi náročné, už po krátké chvíli mě bolelo celé tělo.

První rozvojový kemp se uskutečnil koncem listopadu minulého roku na Kladně, Liberec měl tu čest být druhým městem v Česku, kde se tato akce pořádá. Za podpory statutárního města Liberce a Bílých Tygrů se ve čtvrtek 26. ledna sjeli do Home Credit Areny parahokejoví nováčci, z nichž valná většina byla přímo z Podještědí.

Účastníci kempu byli během pátečního utkání s litvínovskou Vervou našimi speciálními hosty a fanoušky. Jeden z řady parahokejistů, teprve devítiletý Šimon Král, vhodil na úvod zápasu čestné buly.


Devítiletý parahokejista Šimon vhazuje čestné buly

I sobotní program byl velmi speciální, parahokejového tréninku se zúčastnili tři hráči A-týmu. Adam Najman, Martin Faško-Rudáš a Jan Štibingr si vyzkoušeli parahokej a na vlastní kůži okusili, o jak fyzicky náročný sport se jedná. „Bylo to pro mne opravdu těžké, udržet se na saních není vůbec jednoduché, smekám před všemi hráči,“ říká útočník Adam Najman. Kromě Tygrů si parahokej přišel vyzkoušet také náměstek primátora pro sport a člen Rady města, zastupitel Petr Židek.

„Nikdy jsem neměl možnost parahokej vyzkoušet, ale chovám k tomuto sportu obrovský respekt,“ říká hlavní trenér Patrik Augusta, který snažení svých svěřenců sledoval ze střídačky. „Myslím, že je mnohem náročnější než klasický hokej, jelikož hráči musí držet balanc na saních, odrážet se rukama a ještě pracovat s kotoučem,“ hodnotí na závěr náročnost tohoto sportu.

Na konci tréninku všichni hráči uznali, že je parahokej obtížná hra, která vyžaduje mnoho pohybových dovedností i značnou fyzickou kondici. „Obdivuji jak skvěle dokáží parahokejisté saně ovládat a zároveň hrát hokej, není vůbec snadné tyto činnosti skloubit,“ shoduje se s ostatními hráči Martin Faško-Rudáš.


Společný trénink si všichni náramně užili

Související

Naši partneři

Generální partner
Generální partner