Rozhovory

VIDEO: Play-off bude stát na starších hráčích, ví Pešán. Jak je na tom marodka?

Liberec — Něco končí a jiné zase začíná. Play-off Tygři vykopnou domácím dvojzápasem ve středu a čtvrtek. Ještě než to ale celé vypukne, je tu prostor pro menší zhodnocení dosavadní cesty a toho, co náš tým čeká. „Všichni víme, že Olomouc je nepříjemný soupeř. Hrají fyzický hokej, proto čekám urputný boj,“ nechal se před začátkem předkola slyšet Lukáš Derner.


Základní část je minulostí. Přímo do čtvrtfinále postoupila čtveřice Pardubice, Sparta, Třinec a Kometa. Tygři se ve vyrovnané tabulce umístili na sedmém místě. „Bodově jsme naháněli velikány soutěže a když budu upřímný, z hlediska složení kádrů a ekonomické stránky, je skladba čtyřky spravedlivá,“ uznává trenér kvality konkurentů.

Z řad hráčů pak měl k tématu co říct lídr týmu a vítěz kanadského bodování Tomáš Filippi: „Hodně lidí základní část hodnotilo posledními dvěma třemi zápasy a tím, že jsme nedosáhli na čtyřku. Byl to ale obraz celé sezony, samotný závěr nás přímý postup do čtvrtfinále nestál.“

Na stranu druhou, Liberec disponoval sice jedním z nejmladších týmů v lize, přesto do poslední chvíle bojoval o elitní čtyřku. Na své talenty se bude chtít spolehnout i nadále.

Tomáš Galvas o základní části
Udělal jsem velký progres. Získal jsem další zkušenosti do mojí kariéry, které mi v budoucnu mohou pomoct. Po té týmové stránce jsme lehce zklamaní, že se nám nepodařilo probojovat do elitní čtyřky.

„Kluci se toho chopili úžasně. Gólmani, Jarda Pérez, Galvi, Rychlík, Najmič… Kdybych někoho opomněl, tak se jim omlouvám. Skončili jsme nahoře v tabulce, což je super. Některým klukům se navíc otevřela cesta do zahraničí. Když to takhle shrnu, tak základní část nebyla vůbec špatná,“ nešetřil chválou na adresu mladíků matador Lukáš Derner.

Mít mladý tým v play-off může být jak výhodou, kdy bude mít hodně sil, tak i nevýhodou kvůli nedostatku zkušeností. Tomáš Filippi je však jiného názoru: „Máme tady už dost hráčů, kteří si play-off zahráli a kteří už do finále i došli. Bude to sice trochu víc na nás starších, ale úplně nezkušený tým nemáme.“

Důležité role zkušených lídrů ve vyřazovacích bojích si je vědom i šéf střídačky Filip Pešán: „Bude to určitě o těch starších hráčích. Na jejich přístupu výkon stojí a padá. Teď na ně bude ještě větší akcent, aby tým drželi pevně v rukou a aby nás minimálně provedli předkolem.“

„Všichni jsou zdraví a připraveni naskočit“

A co do play-off zlepšit? Zatímco v ofenzivě vše šlapalo a Liberec po Pardubicích vstřelil druhý nejvyšší počet branek, s defenzivou to bylo na štíru. Jen k baráži odsouzené Kladno inkasovalo vícekrát.

„Příprava na utkání se u mě měnit nebude. Vím však, že musím zlepšit svou defenzivní hru a jít v ní všem příkladem,“ uvědomuje si nedostatky elitní centr Filippi.

Problému si je vědom i realizační štáb. „Poslední čtvrtinu a přípravu na předkolo jsme vyplnili zlepšováním obranné činnosti. Inkasovali jsme skoro největší počet branek. A to, že máme naopak jeden z nejlepších útoků, nás neomlouvá. Věřím, že zlepšenou defenzivní hrou o ofenzivní sílu v play-off nepřijdeme,“ je přesvědčen šestačtyřicetiletý kouč.

Filip Pešán o hře Olomouce
Je to zkušený, nepříjemný tým. Mají dobrou strukturu a herní systém, který opakují každým rokem.

Času ale už není nazbyt. První utkání série s Olomoucí začíná už ve středu v 19 hodin. „Všichni víme, že Olomouc je v play-off nepříjemný soupeř. Hrají fyzický hokej, jsou tím pověstní, proto čekám urputný boj,“ je si vědom síly soupeře ten nejzkušenější – Lukáš Derner.

Před začátkem série se rovněž nabízí otázka, kdo se postaví do brankoviště. „Jedničku stejně jako v celé sezóně nemáme. Budeme reagovat na vývoj a podle toho s Martinem Láskou gólmany nasazovat,“ má Pešán jasno o strategii.

Důležitý pro úspěch v play-off bude i stav marodky. „Na první zápas, kromě disciplinárkou potrestaného Ronalda Knota, budeme v plné síle. Všichni jsou zdraví a připraveni ihned naskočit, včetně nedávno zraněného Jaroslava Vlacha,“ uklidňuje trenér na závěr fanoušky.


Pro Lukáše Dernera se bude jednat už o jeho šestnácté extraligové play-off

Související

Naši partneři

Generální partner
Generální partner