Reportáž

Starší dorost si poradil i s Českými Budějovicemi. Rozhodly tři branky během čtyř minut

České Budějovice/Liberec – V pátečním odpoledni se liberecký starší dorost představil na ledě českobudějovického Motoru. Na jih Čech odjížděli Tygři s velmi dobrou bilancí, když posledních šesti zápasů prohráli jen jeden. Tygři svou formu dokázali potvrdit. Utkání rozhodli už první třetině, ve které se jim povedlo v rozmezí čtyř minut vsítit tři góly. Nakonec se svěřenci trenéra Jiřího Kudrny radovali z vítězství 5:1.

Střetnutí začalo ve svižném tempu, už v první minutě dokázali liberečtí několikrát ohrozit brankáře domácích. Svoboda si však se všemi šancemi, včetně jedovaté střely Maťátka dokázal poradit. Poté Severočeši zamkli domácí v jejich obranném pásmu. Tento závar ještě branku nepřinesl, Motoru se nakonec povedlo dostat kotouč za modrou čáru, ale poté Budějovická obrana už nestihla kontrolovat hru, Miroslav Litera se dostal k puku a přesnou ranou pod ruku překonal Svobodu – 0:1.

Následně se Tygrům naskytla příležitost zvýšit náskok, když šel na trestnou lavici za podražení Šafář. Šelmy s ní naložily jak nejlépe mohly. Dělovkou z otočky se tentokrát prosadil Jan Šír - 0:2. O 45 sekund později už to bylo o tři branky! Petr Had vyhrál buly v útočném pásmu na Miroslava Literu, jenž předložil puk Martinu Maťátkovi, který nedal brankáři Motoru sebemenší šanci – 0:3. Po první třetině, jak z říše snů, si Liberečtí odnášeli do kabiny tříbrankový náskok.

I v druhém dějství bylo na co koukat. Domácí měli šanci na snížení, když se vystřelený puk odrazil od zadního mantinelu k Lukáši Matysovi, který byl od něho jen kousek, ale jeden z beků Liberce ho stihl vypíchnout. V polovině utkání si svěřenci trenéra Jiřího Kudrny opět zahráli početní výhodu. Tu sice využít nedokázali, ale jen co Rákosník opustil trestnou lavici, tečoval Petr Šafářovský střelu Roberta Iry a zvýšil už na 0:4 z pohledu Budějovic.

O několik okamžiků později přišla strhující pětiminutovka. Nejdříve nevyužil velkou šanci Lukáš Prášek, což liberečtí potrestali svou pátou brankou, když se z rychlého protiútoku prosadil Petr Bittman - 0:5. Šestnáct vteřin na to se dočkali i domácí. Semen Mirochnikov si všiml najíždějícího Radka Rolínka, předal mu kotouč a ten jako první překonal Nováka.

Druhou branku domácích mohl vzápětí vsítit Mirochnikov, ale Novák ho fantasticky vychytal. Poté následovala série vyloučení, do pěstního souboje se pustil Petr Šafářovský s Matějem Tomanem. Předčasně do sprch musel za nesportovní chování liberecký obránce Vítek Turský.

V závěrečné částí už se jen dohrávalo. Tygři si vedení už v klidu pohlídali a v prvním letošním vzájemném zápase s Jihočechy si připsali vítězství 5:1.

Ohlasy trenérů

Jiří Kudrna
Bílí Tygři Liberec
„My jsme čekali těžké utkání, těžké bylo a já musím kluky pochválit. Odehráli jsme tu perfektní zápas a můžeme být rádi za tři body."
Radek Bělohlav
HC Motor České Budějovice
„Rozhodla první třetina, kdy po třech našich chybách šel soupeř do vedení. My jsme se sice snažili a třetí třetinu jsme odehráli, jak jsme chtěli, ale bohužel nedáváme góly."

Naši partneři

Generální partner
Generální partner