Rozhovory

Bývalý Tygr Jan Jeník: V Americe jsem dospěl hokejově i lidsky

Liberec - Právě pod Ještědem zažil útočník Jan Jeník své první extraligové zápasy. Po draftu se ovšem vydal do zámoří, kde nejdříve nastupoval v kanadské juniorce a poté se přesunul na farmu Arizony do Tucsonu. Na 17 utkání navíc už dostal čuchnout i v NHL. Jak se dvaadvacetiletý forvard ohlíží za necelými pěti roky v Severní Americe a jak vnímá své vyhlídky do budoucna?

Uplynulou sezónu ti zkomplikovalo zranění, jak se za ní celkově ohlížíš?
Být zraněný je vždycky na nic. Musel jsem na operaci a asi tři měsíce jsem byl mimo. Sezóna byla dost náročná jak psychicky, tak fyzicky, ale rozhodně mi pomohla udělat další krok v mé kariéře. Měl jsem hodně prostoru pro trénink a když jsem se vrátil do hry zhruba na poslední měsíc, dařilo se mi a za to jsem byl moc rád.

V AHL hraješ už tři roky, kam ses za tu dobu hokejově posunul?
Za mořem už jsem zhruba pět let, ještě jsem první dva roky strávil v juniorce v OHL. Myslím si, že AHL je dost podceňovaná liga, protože v ní hrají hodně dobří hráči. Soutěž má vysokou kvalitu, každý se tam pere o místo nebo povolání do NHL. Řekl bych, že tam postupně hokejově dospívám, je to obrovská škola hrát v takové konkurenci.

Co všechno ti celkově přinesl život v zámoří a jak těžké byly začátky?
Žádné výrazné problémy jsem neměl, anglicky jsem uměl slušně a postupně jsem se zlepšoval. Byl jsem ve skvělém týmu (Hamilton Bulldogs v OHL, pozn. red.) a všichni mi moc pomáhali. Pomohlo mi to dospět jak po lidské stránce, tak i té hokejové.

Jak momentálně vnímáš svou pozici v hierarchii Coyotes. Cítíš, že už bys mohl být blízko k tomu, abys v NHL nastupoval pravidelně?
Myslím si, že se mnou určitě nějaké plány mají. Snažím se plnit to, co mám, a nadále na sobě pracovat. Mám podle mě slušnou pozici a určitě nějakou příležitost dostanu.

„Za české spoluhráče jsem byl vždy rád. Náš humor je originální.“

Organizace Arizony se nyní potýká s hrozícím stěhováním. Jak to v tuto chvíli dotýká vás hráčů?
Nijak extra to neřešíme. Je to věc, kterou nemůžeme ovlivnit. V tuhle chvíli je nejdůležitější se pořádně připravit na sezónu a soustředit se na sebe.

Sleduješ aspoň po očku Tygry a jejich počínání v lize?
Samozřejmě extraligu sleduji, takže mám přehled, jak se klukům daří. Pořád mám v Liberci hodně kamarádů a mám jen nejlepší vzpomínky na roky, kdy jsem tu působil.

Na farmě Arizony společně s tebou působilo průběžně i několik Čechů. Jak jsi vítal jejich společnost?
Je určitě příjemné popovídat si v kabině česky. Náš humor je navíc originální a já mám legraci rád. Za krajany v sestavě jsem vždy vděčný.

Tucson, kde hraješ, asi není v Česku úplně známé město. Jaké je to místo pro žití?
V celé Arizoně je velmi příznivé klima, Tucson není výjimkou. Počasí je zde většinou slunečné, takže v zimě potřebujete maximálně mikinu a tepláky, jinak chodíte v letním oblečení. V letních měsících jsou tu teploty opravdu vysoké. Je to moderní americké město a je tu vše, co potřebujete k životu. Tucson leží v poušti, ale má krásnou přírodu a po hodině jízdy se odsud dá dostat i k horám a sněhu.

Související

Naši partneři

Generální partner
Generální partner