Aktuální zprávy

Češi po 14 letech mistry světa! V týmu i několik tygřích stop

Praha/Liberec – Po dlouhém čtrnáctiletém čekání jsou čeští hokejisté mistři světa! Rozhodla o tom výhra 2:0 nad Švýcarskem v nedělním pražském finále. Mezi hráči i členy realizačního týmu najdeme i několik bývalých Tygrů a jednoho současného.

Výraznou postavou na zlaté cestě byl útočník Pavel Zacha, jenž působil v Liberci v letech 2010-2014. Pod Ještěd zavítal už v mladším dorostu a před odchodem do zámoří odehrál v pouhých šestnácti letech plnohodnotnou sezónu za „A“ tým. Na šampionát dorazil až na poslední utkání základní skupiny, do té doby bojoval s Bostonem v play-off NHL. Jeho největší moment přišel ve čtvrtfinále s USA, v němž byl autorem jediné, a tedy vítězné branky zápasu.

Součástí původní nominace byl i Radan Lenc, jehož tříleté angažmá na severu Čech vyšvihlo až do zahraničí. Kvůli příjezdu hokejistů ze zámoří nakonec nebyl zapsán na soupisku. S mužstvem však zůstal až do konce turnaje a i on obdržel na krk zlatou medaili.

Bývalé Tygry najdeme i v realizačním týmu. Legenda našeho klubu Petr Nedvěd působí u reprezentace jako generální manažer a společně s trenéry se podílel na skladbě nominace. Bývalý kouč Liberce Patrik Augusta zase pomáhal z tribuny jako skaut českého celku i jeho soupeřů. Ze současných Tygrů poté u národního mužstva působí analytik Jan Morkes, jenž v průběhu celé sezóny, včetně světového šampionátu, zpracovával pro trenéry statistická data.

Česká reprezentace skončila v základní skupině na třetím místě. V play-off následně vyřadila USA, Švédsko a ve finále skolila Švýcarsko. Pod vedením kouče Radima Rulíka vybojoval národní tým zlato po čtrnácti letech, na domácím ledě uspěl poprvé od roku 1985.


Skórující Pavel Zacha ve čtvrtfinále s USA; FOTO: iihf.com

Související

Naši partneři

Generální partner
Generální partner