Rozhovory

Čtvrtfinále, mladíci i odchody. Nejen o tom hovořil po sezóně Michal Birner

Liberec – Již dlouholetá opora Tygrů, Michal Birner, má při rozhovorech vždy co zajímavého říct a jinak tomu nebylo ani v jeho posezónním interview. Co bylo podle něj klíčové v play-off a jak budou po lidské stránce chybět Petr Jelínek s Patrikem Augustou?

Od čtvrtfinále už uběhla nějaká doba. Co podle tebe bylo s odstupem času klíčové?
Všechny zápasy byly vyrovnané, většina z nich skončila o gól. Objektivně byl ale Hradec celou sérii lepší. Šancí si vytvořil víc a hlavně je dokázal proměnit. Předtím měl povedenou základní část a tu pohodu si zvládl přenést i do play-off.

Hodně se poté probíralo předkolo s Plzní, které skončilo až po pěti zápasech. Mohla se už poté začít projevovat únava?
Pořád to bylo na začátku play-off, nějaká únava by byla spíš výmluva.

„Mladí hráči nastavili nějaký standard. Teď ho ale budou muset udržet.“

Sám často zmiňuješ, že víš, že se od tebe čekají kanadské body. Cítil jsi, že to ze strany zkušených hráčů nebylo v play-off úplně ono?
Když se člověk koukne na jiné série, tak vidí, že se nedaří i jiným klukům, kteří jinak bodovali celou sezónu. Play-off je vždy o celém týmu, samozřejmě ale všichni víme, kdo by tu měl ty body dělat. Na druhou stranu právě tito hráči jsou poté pod největším drobnohledem soupeře. Každopádně jsme měli tým složený tak, abychom se my starší prosazovali. To se nestalo a je to jedna z příčin, proč jsme vypadli.

Na druhou stranu mladí hráči letos zažili průlomový ročník. Kam se podle tebe můžou ještě posunout?
Měli dobrou sezónu a udělali zase další krok dopředu. Je ale potřeba říct, že teď nastavili nějaký standard a ten budou muset držet v dalších letech. Z vlastní zkušenosti můžu potvrdit, že to není vůbec jednoduché. Není tak složité se někam dostat, ale je těžké se tam udržet. Dostali spoustu času na ledě, který využili a byly zápasy, kdy táhli tým. Mají vše potřebné k tomu, aby se posunuli ještě dál a extraliga nebyla maximum, co dokážou.

„Patrik je výborný člověk. To je pro mě to nejdůležitější.“

Liberecký dres už nebude nadále oblékat Petr Jelínek. Jak moc bude chybět na ledě i kabině?
Devět let v jednom týmu podle mě hovoří za vše, určitě tu zanechal velkou stopu. Klobouk dolů před tím, jakou práci pro tuto organizaci odvedl. Teď přijdou mladí hráči, kteří dostanou jeho roli a bude na nich, jak tu šanci využijí.

V klubu nadále nebude pokračovat také trenér Patrik Augusta, jaký podle tebe zanechal odkaz?
Vydržel tu pět let, což také není jednoduché. Speciálně první dvě sezóny, kdy byl hlavní trenér, byly fantastické. Patrik je především výborný člověk. Jedna věc je být dobrý trenér, ale na konci vás stejně budou soudit jako člověka. Když budu něco potřebovat, tak nebudu mít sebemenší problém zvednout telefon a zavolat mu. To je pro mě důležité a to mi zůstane v srdci.


Michal Birner během čtvrtfinále

Související

Naši partneři

Generální partner
Generální partner