Aktuální zprávy

Deset nul? Nový klubový rekord!

Liberec - Základní část sezony 2016/17 sice ještě není u konce, ale už v tuto chvíli mají Bílí Tygři na svém kontě další klubový rekord. Postarali se o něj Ján Lašák s Romanem Willem, kteří udrželi již deset čistých kont.

Tygří defenziva je v této sezoně zatím jasně nejúspěšnější z celé extraligy. Vždyť jako jediná ještě neinkasovala přes sto branek! Smečka v čele s kapitánem Brankem Radivojevičem má v tuto v kolonce inkasovaných gólů číslici 91, což znamená průměr méně než dvě branky na zápas.

Na tom se velkou měrou podílejí také skvělí brankáři. Stačí se podívat do extraligových statistik - v průměru inkasovaných branek například najdeme Romana Willa (1.71) a Jána Lašáka (1.96) na prvních dvou místech v rámci pořadí gólmanů v celé nejvyšší hokejové soutěži.

Ruku v ruce s tím jde také množství vychytaných nul. Těch udrželi maskovaní muži v tygřím brankovišti dohromady deset, což je jednoznačně nejvíc v celé extralize. Druzí nejúspěšnější jsou Oceláři Třinec, Šimon Hrubec neinkasoval sedmkrát. Mimochodem, Bílí Tygři se postarali o více než pětinu všech čistých kont v celém ročníku, dohromady jich totiž všichni brankáři udrželi 49.

Klubový rekord

Z historického pohledu se s deseti vychytanými nulami jedná o nový klubový rekord. Ten však Lašák s Willem drží už od 22. prosince, kdy druhý jmenovaný vynuloval Piráty z Chomutova. Deváté čisté konto znamenalo dosavadní maximum Bílých Tygrů, a to i v součtu s nadstavbovou částí sezony.

Osm nul udrželi Ján Lašák a Marek Schwarz v minulém ročníku. Nutno ovšem podotknout, že na první nulu čekali až do 28. kola a o sedm čistých kont v základní části, k nimž přidali další jedno v play-off, se postarali během pouhých 24 zápasů.

Ján Lašák na poradě u střídačky

Stejně si Tygři vedli ještě jednou, a to v ročníku 2005/06. Tehdy stihli posbírat osm čistých kont už během základní části, kterou i díky brankářům Hniličkovi a Faltovi ovládli. V play-off už však žádné další nepřibylo a Liberec tehdy ve čtvrtfinále vypadl s Českými Budějovicemi 1:4 na zápasy.

Jiné maximum ze zmíněné sezony už ale nejspíš nebude překonáno. Vždyť v ročníku 2005/06 dohromady za celou základní část inkasovali Tygři pouze 94 branek! Pokud by tento počin měli letos naši hráči překonat, nesměli by ve zbylých šesti zápasech inkasovat více než 3 góly.

Sbírku deseti čistých kont však mohou stále oba brankáři rozšířit. Kolikrát se ještě ve zbytku základní části a v případném play-off vysmějí ofenzivě soupeře?

Smějící se Ján Lašák

Související

Naši partneři

Generální partner
Generální partner