Aktuální zprávy

Mistrovství světa do osmnácti let má za sebou základní skupiny. Jak si vedli Tygři v národních dresech?

Grand Forks / Liberec - Šampionát „osmnáctek“ je ve své polovině. V americkém Grand Forks skončily boje ve skupinách a napětí s blížícím se play-off stoupá. Jakou za sebou zanechali stopu mladí Bílí Tygři?

Tygři jako lídři

Bílí Tygři vyslali na prestižní mládežnickou akci dva své současné svěřence, kteří to dokonce dotáhli ke kapitánskému céčku, což je skvělá vizitka liberecké akademie. Marek Zachar vede na mistrovství světa českou reprezentaci, zatímco Samuel Solenský zastává váženou funkci ve slovenském týmu. Zachara pak doplnil v národním týmu Matouš Bělohorský, jenž před odchodem do Kanady působil rovněž v Liberci.

Jako první vstoupili do turnaje Slováci, kteří proti Dánům nezačali vůbec dobře a ačkoliv vedli, brzy to bylo 1:3 pro tým ze severu Evropy. K obratu ale zavelel kapitán Samuel Solenský. Ten nejprve vsítil kontaktní branku, a před koncem první periody už dával vedoucí gól na 4:3. Hned na úvod turnaje tak Samuel výrazně zazářil. „Nakonec jsme sice zvládli vyhrát, ale takhle jsme si vstup do turnaje rozhodně nepředstavovali,“ přiznal šikovný útočník. Tygří fanoušci před radnicí 2

Češi vstoupili do mistrovství světa nadějněji. Po sympatickém výkonu podlehli favorizovaným Finům v nájezdech, ale před duelem s Javorovými listy si čeští mladíci zvedli sebevědomí, což se o dva dny později potvrdilo. Národní tým Kanadu přehrával a dokázal ji i přestřílet, parta okolo Marka Zachara ale nakonec prohrála 1:3. Zámořští hokejisté si ale po utkání museli drbat hlavu, protože po výhře 7:1 nad Českem (jen pár dní před startem šampionátu) určitě takový boj nečekali.

Také Slováci Finy pěkně prohnali, na rozdíl od Čechů ale body nevytěžili. Stejně tak se jim vedlo i ve třetím utkání ve skupině proti Kanadě. Nutno však podotknout, že výsledek 1:3 není žádnou ostudou. Tygří fanoušci před radnicí 2

Český tým nastoupil ke svému zápasu s Dánskem jen o pár hodin později a s chutí si zastřílel. Na vysoké výhře 9:2 se také poprvé bodově podílel i Marek Zachar, který si připsal jednu asistenci. V předvečer posledního hracího dne tak bylo jasné, že celky Zachara a Solenského si to rozdají o třetí místo ve skupině.

Zachar vs. Solenský 1:1 na góly, radoval se však slovenský kapitán

Hrálo se o hodně. Vítěz utkání měl zaručeno, že se vyhne největšímu favoritovi z USA. Skóre utkání se měnilo už ve 2. minutě a nepostaral se o to nikdo jiný než Marek Zachar, který se trefil poprvé na šampionátu. Později vedli Češi dokonce 3:1, ale Slováci dokázali otočit na 4:3. Výrazně se o to přičinil i Samuel Solenský, který ve třetí části unesl tíhu okamžiku, když proměnil trestné střílení.

V konečném účtování tedy Češi obsadili ve skupině B čtvrté místo za první Kanadou, druhým Finskem a třetím Slovenskem. To mimo jiné znamená, že ve čtvrtfinále narazí Zacharova družina na USA, zatímco Solenský se svými spoluhráči změří síly se Švédskem. Zbylé dvě dvojice tvoří Finsko s Ruskem a Kanada se Švýcarskem.

Program čtvrtfinále:

21. dubna 19:00 Finsko - Rusko
21. dubna 22:30 Kanada - Švýcarsko
22. dubna 01:00 Švédsko - Slovensko
22. dubna 02:30 Spojené státy - Česko

Tygří fanoušci před radnicí 2

Související

Naši partneři

Generální partner
Generální partner