Pohled do historie

Příběhy barážových bojovníků: Kam se ubíraly jejich kariéry po postupu? Díl druhý

Liberec – V dubnu tomu bylo 21 let od té doby, co Bílí Tygři vybojovali v baráži proti Kladnu postup do extraligy. Jakými směry se poté hokejisté z úspěšného týmu vydali? V druhém díle se zaměříme na útočníky.

Mojmír Musil

Odchovanec pražské Slavie se usídlil na severu Čech s počátkem milénia. V postupové sezoně 2001/02 byl s 54 body nejproduktivnějším hráčem, o část play-off však přišel vinou zlomeniny nártu. Následující sezonu už ale byl fit a nemalou měrou pomohl k udržení Tygrů v extralize. Roku 2004 už se ale stěhoval o dům dál. Po krátkém anglickém angažmá zakotvil v druholigových Budějovicích, kterým rovněž pomohl k postupu do extraligy. Své poslední roky strávil v Torpedo Niesky v Německu.

Vítězslav Jankových

V základní části byl v týmové produktivitě s 53 body druhý, v play-off to byl však on, na jehož bedrech stála liberecká ofenzíva. Podobně jako Musil, i Jankových pod Ještědem dlouho nezůstal a po sezoně 2002/03 zamířil do Kladna. Zde však strávil jen jeden rok, než se rozhodl pro prvoligové Ústí nad Labem. Uprostřed sezony 2008/09 vzal svůj um k našim západním sousedům, kde v týmu Torpedo Niesky s Mojmírem Musilem uzavřel svou profesionální kariéru.

Patrik Rozsíval

Člen významného hokejového klanu se mezi Tygry usadil v ročníku 1999/00 a spjal s nimi nejvýraznější část své kariéry. I po povýšení do české nejvyšší soutěže si rodák z Vlašimi našel v kádru Severočechů své místo a vytrval zde až do jara 2006. Tehdy přestoupil do prvoligové Boleslavi, kde strávil tři sezony. Kariéru ukončil v roce 2009 v Třebíči. Jeho odkaz na severu Čech ale žije dál. Za tygří dorost totiž válí jeho syn David, jeden z největších talentů ročníku 2007 a člen reprezentační šestnáctky.

Petr Horčička

Další z ofenzivních tahounů Petr Horčička následoval podobnou cestu jako první dva hráči na seznamu. Poté, co pomohl k postupu, se zasloužil i o udržení extraligové příslušnosti. Pak se ale vrátil o patro níž, konkrétně do Berouna. Ve druhé nejvyšší soutěži strávil většinu své kariéry, mimo již zmíněných mančaftů oblékal dresy Vrchlabí, Šumperku a Litoměřic, kde ukončil roku 2012 svou profesionální kariéru.

Pavel Kábrt

Odchovanec Pardubic naplno přestoupil do Liberce potom, co zde už předtím hrál na střídavé starty. Hned ve své první kompletní sezoně v tygřích barvách se zasloužil nemalým dílem o postup a následně i pomohl k udržení v nejvyšší české soutěži. Pavel Kábrt už však bohužel není mezi námi, jeho životní cesta předčasně skončila 16. září 2003.

Jan Plodek

Legenda libereckého hokeje strávila veškerou svou kariéru v organizaci Bílých Tygrů. Po získání extraligové příslušnosti se adaptoval na vyšší rychlostní stupeň a pravidelně za “A“ mužstvo nastupoval až do sezony 2010/11. Následně se přesunul o patro níž, stále však zůstal pod křídly Bílých Tygrů. Za prvoligové Benátky odehrál šest sezon a v ročníku 2015/16 si střihl i čtyři utkání v extralize. Poté, co roku 2017 ukončil hráčskou kariéru, ho lze vídat na střídačce šelem v pozici kustoda.


Jiří Kudrna

Další velmi známé jméno je Jiří Kudrna. Nynější asistent trenéra Bílých Tygrů působil jako hráč pod Ještědem v letech 2000 - 2003. Potom se přesunul zpět do první ligy, kde hrál především za Ústí nad Labem, Písek ale i za Most a Benátky. Právě u Jizery o sobě dal vědět na trenérské scéně, když se zde stal roku 2017 hlavním koučem. Po dvou sezonách povýšil a letos už to bude jeho pátý rok na liberecké střídačce v roli asistenta.

Oldřich Nýč

Po postupu zamířil v té době devětadvacetiletý Oldřich Nýč do nedalekého Jablonce nad Nisou, kde za tamější Vlky odehrál pět sezon. Poté se rozhodl pro změnu působiště a zamířil do Nymburka. Zde strávil tři ročníky, než roku 2009 ukončil svou hráčskou kariéru.

Miroslav Hájek

Nemálo hokejistů se sešívanou minulostí se podílelo na historickém postupu a Hájek byl jedním z nich. Po úspěšné baráži ovšem zůstal v druhé nejvyšší soutěži, kde postupně hájil barvy Budějovic, Písku a Komety Brno. Svá poslední hokejová léta strávil v Příbrami.

Jan Víšek

Liberecký odchovanec si v oné sezoně 2001/02 zapsal první starty mezi muži a svými výkony si řekl o místo v sestavě i ve vyřazovacích bojích a baráži. V následujících letech se stal stálicí tygří ofenzívy a s Bílými Tygry, za které odehrál za tu dobu 618 zápasů, se rozloučil v roce 2017. Po sezoně 2017/18, jež strávil v Jablonci nad Nisou, se jeho hráčský výčet uzavřel.

Michal Tvrdík

Tehdy mladičký pardubický odchovanec byl do Liberce z východu Čech zapůjčen k devíti zápasům. Po této krátké epizodě zamířil zpět ke svému mateřskému klubu, ve kterém odehrál většinu své kariéry. I tak se ale v modrobílém dresu ještě jednou znovu krátce mihnul. Šlo o sezonu 2003/04. Své poslední roky strávil v Hradci Králové.

Lukáš Paleček

Pardubickou minulost má i Lukáš Paleček. Ten pod Ještědem strávil dvě sezony, když v té druhé pomohl k postupu. Poté ho ale osud zavedl zpět do první ligy, kde oblékal trikot ústeckého Slovanu. Přes Jablonec ve druhé lize doputoval do Chrudimi, kde ukončil kariéru.

Petr Nedvěd

Toto jméno není třeba představovat. Liberecká legenda kanonýr měla tenkrát po třech úspěšných sezonách v New York Rangers, v létě 2001 mu ale skončila smlouva. Vyjednávání o jejím prodloužení se protáhla až do listopadu, a tak si Nedvěd zpříjemnil čekání v první lize. V jediném utkání vsítil hattrick a následně se po dlouho očekávaném podpisu kontraktu přesunul zpět na Manhattan, kde dokončil sezonu.


Jiří Hudler

Když se řekne Jiří Hudler, jen opravdovým hokejovým fajnšmekrům se vybaví jeho epizoda s šelmami. Vsetín se ten rok těsně nedostal do extraligového play-off, a tak se mladému talentu hledala štace, kde mohl zůstat v herním provozu, než začne příprava na mistrovství světa osmnáctiletých. Pozdější vítěz Stanley Cupu s Detroitem v první lize potvrzoval svou produktivitu z extraligy, když si za třináct duelů připsal hned šestnáct bodů.

Patrik Moskal

Juniorský reprezentant byl tenkrát z Třince zapůjčen na devatenáct utkání, včetně baráže. Následující sezonu přidal dalších deset startů v tygřím dresu, pak se ale odebral do druhé nejvyšší soutěže, kde strávil většinu své kariéry. Zde oblékal dresy Komety Brno, Hradce Králové, Šumperku nebo Prostějova, než v roce 2017 skončil s profesionálním hokejem.

Jan Boháč

Slávistický odchovanec a rovněž český juniorský reprezentant se objevil v oné sezoně v libereckém dresu jen dvanáctkrát. To bylo poprvé a naposledy. Ve vlasti dlouho nevydržel a vydal se sbírat zkušenosti do zahraničí. Za své putování po Evropě okusil nejvyšší soutěže v Norsku, Nizozemsku, Itálii a Francii. Na konec svého hráčského hokejového života se však vrátil do Čech, konkrétně do Tábora.

Lukáš Pabiška

Liberecký rodák a odchovanec zasáhl v sezoně 2001/02 pro svůj mladý věk jen do tří zápasů. Přes juniorku se pak vypracoval v extraligového hráče a pod Ještědem slavil dvě bronzové medaile. Před sezonou 2009/10 se ale rozhodl pro přestup ke středočeskému rivalovi, se kterým spojil většinu své kariéry. Poslední utkání v extralize odehrál v covidovém ročníku v tygřím dresu. Kruh se tak uzavřel.

Jan Ludvig

Liberecký odchovanec roku 1981 emigroval do Severní Ameriky, aby si tam splnil sen o NHL. A to se mu také povedlo. V nejlepší lize světa odehrál tři stovky zápasů a po konci hráčské kariéry se dal na dráhu skauta pro New Jersey Devils. A právě z této pozice si v sezoně 2001/02 odskočil po více jak deseti letech hráčské pauzy k šesti duelům v první lize. Pod Ještěd se ještě vrátil, v letech 2017-2020 zde působil v roli skauta a development kouče.

Tomáš Rolinek

Kapitán posledních českých mistrů světa se ve dvaadvaceti letech nachomýtnul k jednomu utkání za šelmy v první lize. O dva roky později se na krátkou chvíli na sever Čech ještě jednou vrátil, než se stal stálicí pardubického Dynama, odkud se odrazil k pravidelným účastem na reprezentačních akcích a angažmá v Rusku. Z něho se po pár letech vrátil zpět do extraligy, kde v sezoně 2019/20 na východě Čech ukončil svou úspěšnou kariéru ověnčenou kompletní sadou medailí z mistrovství světa.

Ctibor Jech ml.

Syn liberecké legendy dostal v postupové sezoně poprvé čuchnout k dospělému hokeji. S organizací Tygrů spojil svou celou kariéru a jako hráč byl její součástí až do sezony 2013/14, kdy oblékal dres Benátek. Momentálně působí jako asistent trenéra u libereckých deváťáků.

Filip Pešán

Nynější trenér a velká osobnost Bílých Tygrů, se kterou jsou nedílně spojeny největší sportovní úspěchy organizace, naskočil tenkrát v čtyřiadvaceti letech do tří utkání. Většinu své hráčské kariéry ale strávil ve třetí nejvyšší soutěži, kde hájil barvy Jablonce, Benátek, Děčína a Vrchlabí. Po konci své hráčské kariéry se však stal hlavním koučem tygří juniorky, odkud si vyšlapal cestu až do seniorské české reprezentace. Nyní se po třech sezonách vrací pod Ještěd s cílem navázat na předchozí úspěchy.

Miroslav Štefanka

První cizinec na tomto seznamu se dostal k sedmi duelům v základní části. To byly ale jeho jediné starty v českých soutěžích. Nitranský rodák totiž strávil drtivou většinu své kariéry na domovském Slovensku, ze kterého si na půl sezony resp. jednu sezonu odskočil do Korey a Rumunska. Jeho hráčská pouť skončila v roce 2015 v Nových Zámcích.

Oscar Stenberg

Druhým cizincem byl rodák z Frösön. Ten právě pro sezonu 2001/02 odešel z juniorky MODO do Liberce, kde zapsal i čtveřici startů v první lize. Hned poté se ale vrátil zpět na sever Evropy, kde působil dvě sezony v tamější druhé nejvyšší soutěži, než se odebral do Francie, kde v pouhých čtyřiadvaceti letech ukončil kariéru.


Související

Naši partneři

Generální partner
Generální partner