Pohled do historie

Příběhy barážových bojovníků: Kam se ubíraly jejich kariéry po postupu? Díl první

Liberec – V dubnu tomu bylo 21 let od té doby, co Bílí Tygři vybojovali v baráži proti Kladnu postup do extraligy. Jakými směry se poté hokejisté z úspěšného týmu vydali? V prvním díle se zaměříme na brankáře a obránce.

Brankáři

Pavel Falta

Klíčovým faktorem v boji o postup byl gólman Pavel Falta. Jihlavský rodák po sezoně v Liberci zůstal a svými výkony se zasadil o udržení extraligy. Po ukončení libereckého angažmá si zkusil mimo jiné hokejovou ligu v Koreji nebo na Slovensku, kde v roce 2009 ukončil hráčskou kariéru. Momentálně působí jako videokouč u své mateřské Dukly.

Jan Koťátko

Záda po většinu sezony Faltovi kryl Jan Koťátko, který ve stejné roli zůstal i následující ročník, než se jeho cesta s Tygry rozešla. Chytal v nižších soutěžích, kde postupně prostřídal týmy jako Třebíč a nedaleký Jablonec nad Nisou, až se rozhodl v pouhých sedmadvaceti letech ukončit kariéru.

Jiří Stejskal

V postupové sezoně sice Jiří Stejskal z juniorky naskočil jen do jednoho duelu, se severem Čech ale spojil téměř celou svou kariéru. Ještě devětkrát se objevil v tygřím dresu, veskrze však působil o patro níže v Benátkách nebo v Jablonci nad Nisou. V roce 2018 pověsil brusle na hřebík a nyní působí jako trenér brankářů právě v Benátkách nad Jizerou.

Obránci

Aleš Vála

Svoji družinu dovedl do extraligových vod dlouholetý kapitán a legenda libereckého hokeje Aleš Vála. Po vyhrané baráži o extraligu však strávil v Liberci už jen jednu sezonu, než zamířil zpět do druhé nejvyšší soutěže. Zde hájil především barvy Ústí nad Labem, Vrchlabí a Benátek nad Jizerou. Od sezony 2018/19 plní u Bílých Tygrů roli kustoda.

Angel Krstev

Obránce bulharského původu byl nejproduktivnějším bekem na cestě za postupem. Za Tygry hrál Angel Krstev až do roku 2008, kdy se rozhodl změnit působiště a postupně si v extralize zahrál za týmy Vítkovic, Komety, Sparty a Chomutova. Juniorský mistr světa z roku 2000 si zahrál i ve švédské Elitserien (dnešní SHL) nebo v ruské KHL. S profesionálním hraním skončil v roce 2016.

Jan Kudrna

Dalším pilířem defenzivy byl Jan Kudrna. Písecký odchovanec po sezoně 2002/03 zpod Ještědu odešel do Karlových Varů a následně do Třince. Po těchto dvou extraligových sezónách už hrál opět prvoligový hokej za Ústí nad Labem, Tábor a svůj mateřský Písek. Zkusil si i zahraniční angažmá u našich východních sousedů a ve Francii.

Robert Pospíšil

Po postupu strávil na severu Čech obránce Robert Pospíšil ještě jednu sezónu, poté už působil, s výjimkou dvou let v české 1. lize, výhradně v zahraničí. Přes Francii, Rakousko, Polsko, Rusko a Anglii doputoval zpět do Francie, kde v roce 2016 odehrál svůj poslední ročník.


Jiří Moravec v tygřím dresu

Jiří Moravec

Liberecký odchovanec strávil na severu Čech většinu své kariéry. Za Tygry odehrál přes pět set utkání a ve sbírce tak má i dvě bronzové medaile. Rovněž si zkusil i zahraniční štace, a to na Slovensku a v Maďarsku. Své poslední roky odehrál v Jablonci nad Nisou, kde se v roce 2018 jeho hráčský výčet uzavřel.

Jan Holub

V té době sbíral devatenáctiletý Jan Holub, který byl o rok dříve draftován New Yorkem Islanders, první zkušenosti v dospělém hokeji. V extralize nastupoval především v libereckých barvách, zahrál si však i za Litvínov nebo Mladou Boleslav. Právě město automobilů byla jeho poslední hokejová štace.

Václav Kočí

Dalším mladíkem v obranných řadách byl tenkrát Václav Kočí. Liberecký rodák a odchovanec s Tygry strávil značnou část své kariéry, největší stopu však zanechal v Pardubicích. Zde se hned dvakrát zlatým písmem zapsal do historie východočeského klubu, a to v roce 2010 a 2012. Svoji úspěšnou hokejovou cestu ukončil v roce 2017 v dresu Benátek. Nyní společně s Milanem Plodkem trénuje tygří dorost.

Milan Beránek

Dalším článkem libereckého úspěchu byl Milan Beránek. Urostlý bek však s Tygry dlouho nesetrval a v roce 2003 zamířil do nedalekého Jablonce nad Nisou hrajícího třetí nejvyšší soutěž. V té strávil většinu své kariéry a za tu dobu se objevil i v dresech týmů Vrchlabí, České Lípy či Benátek nad Jizerou, kterým pomohl v roce 2008 k postupu do 1. ligy.

Richard Jareš

Z juniorky dostal čuchnout v sezoně 2001/02 ke dvěma utkáním Richard Jareš. Po sezoně 2004/05 vzal svůj hokejový um do Znojma, kde pořádně nastartoval svou kariéru. Pod Ještědem se mihnul ještě v letech 2009 a 2010, pak se ale odebral do Litvínova. Odtud se přesunul do Německa, kde odehrál své poslední ročníky.


Aleš Vála je kustodem Tygrů od sezony 2016/17

Související

Naši partneři

Generální partner
Generální partner