Aktuální zprávy

Začíná mistrovství světa do osmnácti let! Zachar povede Čechy s kapitánským céčkem

Liberec - Od 14. do 26. dubna hostí americké město Grand Forks mistrovství světa hráčů do osmnácti let, které každoročně patří k vrcholům mládežnické hokejové sezóny. Na šampionátu se představí také Tygři v čele s kapitánem české reprezentace Markem Zacharem!

Mistrovství světa hráčů do osmnácti let je po šampionátu „dvacítek“ druhým největším mládežnickým podnikem v hokejovém kalendáři. V zámoří však přehlídku možných hvězd budoucnosti upřednostňují i před seniorským vrcholem sezóny, o čemž se budeme moci přesvědčit i letos, kdy šampionát hostí Spojené státy americké.

Před rokem se turnaj odehrál ve Švýcarsku, kam Češi přijeli v pozici obhájců stříbrné medaile z předchozího šampionátu. Národní tým ale tentokrát neprošel přes čtvrtfinále, ve kterém nestačil na výběr USA. Ten si na mistrovství pohrál s konkurencí a potvrdil, že v kategorii „osmnáctek“ v posledních letech dominuje. Ve finále si parta okolo předpokládané jedničky letošního draftu NHL Austona Matthewse poradila s Finy.

Po zisku druhého zlata v řadě tak Spojené státy budou útočit na zlatý hattrick a skutečnost, že se šampionát koná v jejich domácím prostředí Američanům hraje do karet. Centrem turnaje bude město Grand Forks v Severní Dakotě a jeho Ralph Engelstad Arena, do které se vejde bezmála 12 000 diváků.

Tygří stopa: Zachar kapitánem, Solenský klíčovým hráčem

Marek Zachar
Bílí Tygři na šampionátu neschází, ba co víc. Útočník Marek Zachar bude na vrcholné akci kapitánem české reprezentace, což se ještě žádnému libereckému mládežníkovi nepovedlo. „Osobně se na mistrovství světa nepřipravuji, chci být v dobrém týmu a podat co nejlepší výkon,“ svěřil se před odletem do zámoří lídr Reichlova výběru.

Sedmnáctiletý forvard měl v letošní sezóně pěkně napilno. Připsal si starty hned ve čtyřech různých soutěží včetně seniorské extraligy. Většinu sezóny ale strávil v liberecké juniorce, v níž zaznamenal v sedmatřiceti zápasech 24 bodů za 10 gólů a 14 asistencí.

Matouš Bělohorský

Po svém boku bude mít Zachar svého nedávného parťáka ze severu Čech Matouše Bělohorského. Urostlý útočník působil pod Ještědem ještě v minulé sezóně, v létě se ale přesunul za moře do týmu Rimouski Océanic, se kterým hraje QMJHL. V premiérovém roce v kanadské soutěži vstřelil 7 branek a na dalších 5 jich nahrál.

Kromě českých reprezentantů okusí atmosféru mistrovství také jeden slovenský Tygr - Samuel Solenský. Rychlý útočník se chystá na svůj druhý šampionát, na kterém by určitě rád navázal na minulý rok. Tehdy patřil k nejmladším hráčům našich východních sousedů, a přesto dokázal vsítit branku.

Samuel Solenský

To Solenskému opravdu jde. Samuela provází pověst prvotřídního kanonýra. Vždyť před čtyřmi lety zazářil v liberecké 8. třídě, když v jednatřiceti zápasech zapsal neskutečných 119 bodů (72+47). Také letos se hvězdnému Slovákovi dařilo. V juniorce z toho bylo skvělých 25 branek a 18 asistencí.

USA s Kanadou favority, Rusové s otazníkem

Kanada a Spojené státy – dva rivalové, dva největší favorité. Zajímavostí je, že zatímco na „dvacítkách“ se dlouhodobě lépe daří Javorovým listům, „osmnáctkám“ vládnou hráči reprezentující hvězdy a pruhy. Jak už bylo řečeno, USA chystají útok na zlatý hattrick!

Tradičně silné týmy přivezou do Grand Forks i zástupci Skandinávie Finsko a Švédsko. Velký otazník naopak visí nad ruským celkem. Ten na poslední chvíli vyměnil téměř celý tým za reprezentaci do sedmnácti kvůli údajnému užívání zakázaných látek. Sborná však nepřišla o svou největší hvězdu. Mikhail Sergyachov, očekávané jméno prvního kola draftu 2016, v dějišti nebude chybět.

Dopomoci k němu má americkému týmu pomoci Clayton Keller, největší hvězda týmu, která se v odhadech letošního draftu pohybuje na pomezí první desítky. Kanada zase vyrukuje s Jakobem Chychrunem, jenž by měl být při letošním výběru nejvýše postaveným bekem. Dále se na turnaji představí Švéd Alexander Nylander, syn slavného Michaela Nylandera, nebo zmíněný Rus Mikhail Sergyachov.

Program českého týmu:

Naší reprezentaci čeká hned na úvod šampionátu pěkně ostrý dvojduel. Do turnaje vstoupí Češi 15. dubna utkáním proti houževnatým Finům a hned po nich přijde na řadu favorit z Kanady. Později 19. dubna se střetnou s Dány a účinkování ve skupině zakončí federálním derby se Slovenskem.

15. dubna

01:00 Česká Republika - Finsko

17. dubna

02:30 Kanada - Česká Republika

19. dubna

01:00 Česká republika - Dánsko

20. dubna

01:00 Slovensko - Česká Republika

Související

Naši partneři

Generální partner
Generální partner