Karta hráče

Ján Lašák
brankář
Narozen10. 4. 1979
Výška184 cm
Váha96 kg
Hůllevá

Statistiky

Aktuální statistiky

nenalezeny žádné aktuální statistiky

Posledních 5 zápasů

nenalezeny žádné aktuální statistiky

Profil hráče

Ján Lašák se narodil a hokejově vyrostl ve Zvolenu, kde okusil také svůj debut v seniorském vrcholovém hokeji. V sezóně 1998/1999 poprvé hájil branku svého rodného města v nejvyšší slovenské soutěži. V tomtéž roce vychytal pro Slovensko na mistrovství světa juniorů bronzovou medaili a mnozí už tehdy tušili, že našim východním sousedům vyrůstá velká hokejová osobnost. V sezóně 2001/2002 se jako první slovenský brankář probojoval Ján Lašák do týmu NHL. Za Nashville Predators ale ve 2 sezónách odchytal jen 6 zápasů a většinu času trávil ve farmářském klubu Hampton Road Admirals.

Úspěchy sbíral také v národním týmu. Na seniorském mistrovství světa v roce 2000 bral stříbrnou medaili, o dva roky později se se svými spoluhráči stal mistrem světa a v roce 2003 uzavřel sbírku bronzem. Dohromady se na světovém šampionátu představil devětkrát, dvakrát pak startoval také na olympijských hrách. V letech 2002-2005 byl čtyřikrát zvolen nejlepším brankářem Slovenska v anketě Zlatý puk.

V roce 2010 se Ján Lašák vrátil zpět na Slovensko, do Košic. Ještě v témže roce ale zahájí svou Evropskou pouť, když zamíří do týmu KHL Atlant Mytišči. V dalších třech sezónách si už zkušený brankář oblékne dres dalších tří velkoklubů. Sezónu 2010/2011 odchytá v Jokeritu Helsinky, v následujících dvou letech hájí barvy Amuru Chabarovsk a v závěru další sezóny oblékl také dres Spartaku Moskva. Hokejový ročník 2013/14 zahájil Ján Lašák opět na Slovensku, v Dukle Trenčín, odkud se stěhoval pod Ještěd.

V Liberci Jánko působí od ledna roku 2014 a jak v samotném závěru sezony 2013/2014, kdy pomohl týmu do předkola play-off, tak v té následující byl velkou oporou a jedním z hlavních tahounů mužstva. Přestože se Liberci příliš nedařilo, Jánko se stále držel velmi vysoko v brankářských statistikách a chvíli se i zdálo, že by mohl vyrazit se slovenským národním týmem na mistrovství světa 2015. Pozici trojky sice odmítl, nakonec se však turnaje také zúčastnil - jako komentátor slovenské televize. Také v této roli prokázal pohotovost a smysl pro humor, kterými si diváky získal.

Během sezony 2015/16 byl u toho, když se Tygři dočkali zisku svého historicky prvního titulu. Lašák plnil v průběhu sezony roli jedničky a byl jedním z klíčových střípků zlaté mozaiky. A v Liberci ještě minimálně další sezonu zůstane. Nezbývá než věřit, že bude podobně úspěšná, jako ta loňská.

Přezdívka: Janko

Kdy a kde s hokejem začínal: ZTK Zvolen

Největší hokejový úspěch: zlato z MS 2002

Kdo nejvíce pomohl v kariéře: rodiče

Oblíbený klub NHL: Tampa Bay Lightning

Oblíbená písnička: Honza Nedvěd - Pokání

Rodina/kariéra: rodina

Hotel/stan: stan

Pivo/víno: víno

Film/kniha: kniha

Největší zlozvyk: nemá

Oblíbený spoluhráč: celý tým kromě Branka Radivojeviče (směje se)

Pán prstenů/Star Wars: Friends

Prsa/zadek: 50/50

Fotogalerie

Naši partneři

Generální partner
Generální partner