Pohled do historie

NHL nebo juniorský šampionát. Které hokejové akce Home Credit Arena pořádala?

Liberec – Od roku 2005, kdy v Liberci vyrostla tehdejší Tipsport arena, se ve městě pod Ještědem kromě utkání Bílých Tygrů pořádaly nejrůznější hokejové události. Během nich na sever Čech zavítaly tehdejší i budoucí hvězdy NHL. Které akce hostil liberecký stadion v průběhu let?

Euro Hockey Tour

Jako první se v nové hale pořádaly České hokejové hry, a to hned čtyřikrát za sebou. Mezi lety 2005-2009 se před zraky Liberečanů odehrálo rovných dvacet zápasů tohoto podniku, národní tým figuroval v dvanácti z nich a vyhrál jich šest. Zajímavostí je, že zatímco Finy Češi vždy pod Ještědem porazili, s Rusy naopak pokaždé padli.

V sezoně 2012/13 se pak česká mužská reprezentace vrátila do Liberce zatím naposledy, a to v rámci úvodního duelu finského Karjala Cupu proti Švédsku. Obě mužstva tehdy kvůli výluce v NHL disponovala hvězdnou silou, a tak bylo možné na ledě zahlédnout hráče jako Niklas Kronwall, Victor Hedman, Marek Židlický nebo Tomáš Plekanec. Debut za reprezentační „A“ tým si v utkání navíc odbyla budoucí hvězda NHL Tomáš Hertl. Dres národního týmu oblékli v tomto zápase i liberecké legendy Petr Nedvěd a Ladislav Šmíd.

Mistrovství světa juniorů

Z hlediska známých jmen byl rovněž zajímavý i juniorský šampionát v roce 2008, který tehdy Liberec pořádal společně s Pardubicemi. Pod Ještědem, kde se hrála skupina B a následně i boje o udržení, se představili hráči jako Sergej Bobrovskij, James van Riemsdyk, Max Pacioretty nebo Roman Josi. Domácí mužstvo sice turnaj absolvovalo na východě Čech, i tak ale byly v Liberci k vidění zajímavé osobnosti, které se později staly hvězdami NHL.

Konfrontace s Medvědy

Na podzim 2010 se pak Bílí Tygři na svém ledě zapsali do historie. V říjnu totiž náš svatostánek svou návštěvou poctili Boston Bruins, kteří v Česku vykopávali novou sezónu. Vyprodaná liberecká hala tehdy sledovala boj šelem proti týmu s Davidem Krejčím, Bradem Marchandem nebo Patricem Bergeronem. Právě posledně jmenovaný se se na výhře svého týmu 7:1 podílel hned pěti body!

Ženský národní tým

Poslední větší hokejovou akcí v Home Credit Areně byla zastávka ženské Euro Hockey Tour v únoru letošního roku. A severočeská metropole se ukázala v tom nejlepším světle. Na utkání národního týmu s Finskem totiž přišlo rekordních 3313 diváků, což je nejvíc, co kdy na ženský hokej v Česku přišlo. Ženský národní tým navíc do Liberce přivezl takřka nejlepší možný výběr. Historickému počtu fanoušků se tak ukázaly Tereza Vanišová, Daniela Pejšová i exliberecké hráčky Tereza Plosová a Viktorie Švejdová.


V Liberci se ukázala i tygří odchovankyně Tereza Plosová (FOTO: ceskyhokej.cz)

Související

Naši partneři

Generální partner
Generální partner
×
Dnes v 18:00 | Muži
Rytíři Kladno
Bílí Tygři Liberec