Pohled do historie

Hráči, kteří odešli k rivalovi: Jaké přestupy proběhly mezi Libercem a Boleslaví?

Liberec – Mladá Boleslav patří již mezi tradiční účastníky české nejvyšší soutěže, v níž si odbyla premiéru v sezoně 2008/09. Právě v té době se začala psát historie derby mezi Tygry a Bruslaři, které nabraly obrátky především po napínavé baráži v roce 2013. Přestože mezi oběma mužstvy panuje rivalita, pravidelné hráčské přestupy oběma směry nejsou vůbec neobvyklou záležitostí.

Od té doby, co Bruslaři poprvé postoupili do extraligy, putovalo po trase Liberec-Mladá Boleslav či naopak hned třicet hráčů. Hned polovina z nich se přesouvala v rámci hostování, mezi nimi například i liberečtí odchovanci Martin Rýgl nebo Jan Plodek. Zbylých patnáct hokejistů pak putovalo mezi oběma městy v roli volného hráče. Právě především na tuto druhou skupinu se v článku zaměříme. V potaz byli bráni pouze hráči, kteří z jednoho klubu do druhého přestoupili přímo.

Z hlediska hráčských pozic se jedná o vyrovnanou bilanci, kdy jsou útočníci a obránci ve stejném počtu – sedm a sedm. Celkový počet pak uzavírá jediný brankář ve výčtu Marek Schwarz, který v květnu 2020 odešel do své rodné Mladé Boleslavi dohrát kariéru.


Jediný maskovaný muž na tomto seznamu Marek Schwarz

Historie extraligových přestupů mezi Tygry a Bruslaři přitom začala výměnou! V lednu 2009 totiž došlo k dosud jedinému vzájemnému trejdu, který poslal trojici Tomáš Klimenta, Jiří Moravec, Lukáš Zíb po dálnici na jih výměnou za hvězdného Radima Vrbatu. Ten si tehdy kvůli osobním důvodům odskočil z NHL do extraligy a měl pomoci šelmám v play-off. Ač se jednalo o trejd, hráči byli posláni do protějšího týmu na hostování a nejednalo se tedy o klasický přestup.

Vůbec prvními hráči, kteří se svévolně rozhodli pro přesun, se tak stali obránci Boris Žabka a Valdemar Jiruš, kteří vyměnili modré dresy za zelené. Hráčský post a pikantní přestup ale není všechno, co je spojuje. Oba totiž nyní působí v trenérských strukturách naší organizace. Žabka má na starosti obránce „A“ týmu, Jiruš pak koučuje juniory.


Valdemar Jiruš v pozici trenéra juniorky

Tím se tato přestupová trasa odšpuntovala a dosud ji absolvovalo dalších třináct hráčů, někteří dokonce dvakrát. Konkrétně se jednalo o kanadského beka Darrella Haye, který posílil šelmy po sezoně 2011/12, aby se pár měsíců nato vrátil zpět do města automobilů. Druhým pak byl Jakub Valský, jenž si z Liberce odskočil do středních Čech na sezonu 2017/18 a následně se vrátil zpět.

Pokud vynecháme tyto dva výjimečné cestovatele, zbylých třináct případů hovoří ve prospěch Mladé Boleslavi, kam ze severu Čech odešlo osm hokejistů. Pod Ještěd se jich vydalo pět. Ačkoliv se jedná o menší počet, je řeč o zvučných jménech jako Jakub Čutta, Radan Lenc nebo Oscar Flynn.

Druhým směrem pak putovaly například důležité články zlatého úspěchu Martin Ševc nebo Petr Vampola. Dále dvoumetrový obr Tomáš Urban nebo liberecký rodák a odchovanec Lukáš Pabiška. Prozatím se jako poslední s Tygry rozloučil Jan Štibingr, jenž v Mladé Boleslavi odehrál předchozí ročník.

K pikantním přesunům ale docházelo i na trenérském postu! Prvním přestoupivším koučem se stal Vladimír Čermák, který po sezoně 2008/09 opustil organizaci Bílých Tygrů a přijal místo hlavního kouče Bruslařů. Druhým pak nebyl nikdo jiný než Patrik Augusta! Ten se po konci v Mladé Boleslavi upsal šelmám na jaře 2018 a strávil pod Ještědem pět let, z toho jeden v pozici asistenta.

Zatím poslední kapitolou tohoto příběhu dvou rivalů je nedávný přestup Róberta Lantošiho, jenž se stal novou libereckou akvizicí. Derby v nadcházející sezoně tak budou mít o to větší grády!


Nejnovější posila přímo z Mladé Boleslavi Róbert Lantoši

Související

Naši partneři

Generální partner
Generální partner
×
Dnes v 13:30 | U17
HC Škoda Plzeň
Bílí Tygři Liberec
×
Dnes v 17:00 | U20
Bílí Tygři Liberec
HC VERVA Litvínov