Pohled do historie

Ti, jež Birner následuje: Kteří bývalí hráči „áčka“ nyní působí v realizačních týmech?

Liberec – Takřka bezprostředně po ukončení hráčské kariéry rozšířil Michal Birner realizační tým Bílých Tygrů, když se stal šéfem skautingu. Proces zapojení bývalých hráčů do dalšího chodu organizace není v případě Liberce nic nového. Kteří hokejisté působí pod Ještědem i po skončení kariéry?

Pro bývalé hráče Tygrů nemusíme jít daleko, začít totiž můžeme rovnou u „A“ týmu. Jeho aktuální hlavní trenér Filip Pešán totiž v dresu Liberce odehrál 64 utkání na přelomu tisíciletí. Starty za šelmy mají rovněž i jeho asistenti. Jiří Kudrna se ve stejném období podílel na postupu do české nejvyšší soutěže, Boris Žabka zase pod Ještědem působil v letech 2006-2009.

Nemalý počet startů za „áčko“ mají i současní kustodi Aleš Vála s Janem Plodkem, kteří byli rovněž součástí vítězné baráže. Druhý jmenovaný navíc hrál za šelmy i dalších devět sezón mezi českou elitou. Jejich kolega Jiří Jaroš je taktéž klubovou legendou. Ještě za tehdejší Stadion válel v šedesátých a zkraje sedmdesátých let.

Jako kouč hráčského rozvoje poté působí u seniorského mužstva Petr Jelínek, jenž kariéru ukončil rok zpátky a okamžitě „přesedlal“ z hráčské role na trenérskou. Podobně letos učinil i Michal Birner, který se stal šéfem skautingu. Oba se výrazně podíleli na největších úspěších Liberce, včetně mistrovského titulu, a své poslední zápasy odehráli právě v našem dresu.


Kustodi Aleš Vála (vlevo) a Jiří Jaroš

Bývalé hokejisty Liberce ovšem najdeme i napříč mládežnickými kategoriemi. Fanoušci jistě nezapomněli na rázného obránce Valdemara Jiruše. Na severu Čech coby hráč strávil šest ročníků a aktuálně vede tygří juniory. Naopak velmi dávnou minulost v libereckém „A“ týmu má jeho asistent Jiří Vozák, který odehrál za Stadion Liberec v juniorském věku tři sezóny a po svém návratu z Litvínova ještě ročník 1988/89. Trenérem v naší organizaci je přitom už od roku 2005 a řadí se tak mezi nejzkušenější kouče.

Již nemalý počet let má odtrénováno i Milan Plodek, v současnosti asistent trenéra kategorie U15. V „áčku“ se jako hráč objevil na přelomu tisíciletí, kdy si za něj připsal osmatřicet duelů. Mezi bývalé Tygry z období prvních extraligových sezón se řadí i Ctibor Jech mladší, kouč kategorie U14, a Lukáš Pabiška, jenž působí u kategorií do dvanácti, respektive jedenácti let. Výčet poté uzavírá jediný bývalý gólman na seznamu Jiří Stejskal, který má, nepřekvapivě, v rámci tygří mládeže na starosti brankáře.


Jiří Kudrna (vlevo) s Valdemarem Jirušem

Související

Naši partneři

Generální partner
Generální partner
×
Dnes v 13:30 | U17
HC Škoda Plzeň
Bílí Tygři Liberec
×
Dnes v 17:00 | U20
Bílí Tygři Liberec
HC VERVA Litvínov