Aktuální zprávy

Nejlepší vhazování i nejpevnější obrana. Jak si Tygři vedli v týmových statistikách?

Liberec - Liberečtí podruhé za sebou zvítězili v základní části, když jako jediní dokázali překročit magickou stobodovou hranici. Jak si ale Tygři vedli v ostatních extraligových statistikách? To se dozvíte v následujícím článku.

Pevná defenziva

Severočeši tuto sezónu už nestříleli tolik branek jako minulý ročník. Jejich hlavní zbraní byla letos hlavně defenziva, které vévodila brankářská dvojice Ján Lašák - Roman Will. Oba gólmani mají dohromady za základní část deset vychytaných čistých kont. Druhý jmenovaný navíc ovládl brankářské statistiky a to jak v úspěšnosti zákroků, tak v průměru obdržených branek na zápas!

Nesmíme však zapomenout ani na vynikající obranu. Liberečtí beci totiž na své brankáře propustili pouhých 1322 střel (v průměru 25,42 střel na zápas), čímž se stejně jako minulý rok umístili na prvním místě v této statistice. Zajímavé je, že letošní sezónu přišlo ze strany Tygrů zhoršení. V předcházejícím ročníku totiž liberecká obrana povolila soupeřům pouze 1258 střeleckých pokusů.

Největší úspěšnost na buly. Vhazování vévodil Bližňák

I když se to možná nezdá, buly jsou velice důležitou součástí každého hokejového utkání, obzvlášť když deset vteřin před koncem prohráváte o jeden gól a vhazuje se ve vašem útočném pásmu. Minulou sezónu se Tygři umístili na druhém místě v úspěšnosti vyhraných vhazování a letos už tuto statistiku dokázali ovládnout!

Jejich úspěšnost činilo úctyhodných 55%, což bylo o dvě procenta víc, než měli druzí Oceláři z Třince. Na tomto malém úspěchu měl zásluhy především Mário Bližňák, který byl na buly úspěšný zhruba v 66% případů, což ho činí nejlepším hráčem na vhazování v extralize.

Opět nejtrestanějším týmem

Liberečtí si musí bohužel připsat i jeden negativní úspěch. Stejně jako loňskou sezónu měli letos Tygři na svém kontě nejvíce trestných minut. Svěřenci trenéra Filipa Pešána si odseděli celkem 864 minut. I tentokrát byl nejtrestanějším hráčem extraligy Martin Ševc, který stejně jako Brett Flemming strávil na trestné lavici 114 trestných minut.

Martin Ševc si však připsal i jedno pozitivní prvenství. Zvítězil totiž ve statistice +/-, když si připsal 21 plusových bodů.

Nástupce Jana Výtiska - Lukáš Derner

Bílí Tygři se neztratili ani ve statistice zvané Radegast Index, která počítá zblokované střely, hity a bilanci +/-. V součtu týmů se Liberečtí umístili s 1796 body na krásném třetím místě. Lepší byli už jen Vítkovice a třinečtí Oceláři.

Největším tahounem Liberce v této statistice byl již dlouhodobý a zkušený obránce Lukáš Derner, který se umístil na čtvrté příčce mezi hráči a jehož bilance činila 212 RI bodů. Radegast Indexu opět bezkonkurečně vévodil exliberecký kapitán Jan Výtisk, jenž překonal svůj vlastní extraligový rekord z minulého ročníku.

Domácí návštěvnost opět stoupla!

K hokeji samozřejmě patří i fanoušci. Těch letos do liberecké Home Credit arény zavítalo v šestadvaceti zápasech celkem 154 442, což znamená průměr 5940 diváků na utkání. Větší návštěvnost měly tradičně Sparta, Brno a i přes nepovedenou sezónu Pardubice.

Tygří fanoušci vyprodali liberecký stadion za základní část dvakrát a pokaždé to bylo při zvláštní příležitosti. Nejdříve při prosincovém utkání s Olomoucí, jež svěřenci trenéra Filipa Pešána odehráli ve zlatých dresech. Podruhé se tak stalo při závěrečném 52. kole, při kterém Severočeši obdrželi Prezidentský pohár pro vítěze základní části. Největší zájem byl o zápasy s brněnskou Kometou, na kterou pokaždé dorazilo přes 7 200 příznivců.

Útok táhl Petr Jelínek

Ofenzivu tygří smečky letos táhl Petr Jelínek, jenž si připsal 38 kanadských bodů. Se 17 góly se navíc stal i nejlepším střelcem mužstva. V těsném závěsu za ním skončil v týmovém bodování Branko Radivojevič, který nastřádal 31 bodů. Liberecký kapitán je navíc společně Vladimírem Svačinou jediným hráčem, který nastoupil ve všech dvaapadesáti zápasech základní části.

Všechny tyto statistiky jsou ale nyní zapomenuty. Začíná totiž play-off, ve kterém se Tygři budou pokoušet obhájit loňský mistrovský triumf. Buďte u toho! Čtvrtfinále s Plzní začíná už ve středu!

Související

Naši partneři

Generální partner
Generální partner