Mládežnický hokej

Sebastian Charvát táhne U15 a věří v úspěch: Prostoru si nesmírně vážím!

Liberec - Tygří kategorie U15 má za sebou vydařený vstup do nově vzniklé soutěže 9. tříd. Po suverénně zvládnuté kvalifikaci mají Liberečtí v základní části aktuálně bilanci pěti výher a jediné porážky. Jednou z ústředních postav týmu je Sebastian Charvát – i řečí čísel jeden ze špičkových gólmanů soutěže. Za poslední čtyři duely navíc inkasoval jen dvě branky!

Do základní části jste vstoupili velmi dobře, z šesti zápasů jste pět vyhráli. Co na to říkáš?
Sezónu zatím hodnotím kladně, v základní části už hrajeme velice kvalitní a vyrovnané zápasy. Kluci se snaží, makají a jde jim to. Daří se nám dávat góly, navíc po prvních dvou utkáních už i mnohem méně inkasujeme. Něco jsme si k tomu totiž řekli a plníme to, co jsme chtěli změnit.

Když porovnáme kvalifikaci se základní části, rozdíly v úrovni zápasů jsou obrovské, že?
Ta kvalifikace se strašně těžko hodnotí, za zápas na naši branku šlo třeba jen pět střel. To pro gólmana samozřejmě není ideální. Soupeři se ke střele dostali buď z nějakého brejku, nebo mě zkoušeli z větší vzdálenosti. Naštěstí jsem většinou dával pozor. (úsměv)

Sám jsi zmiňoval, že jste po úvodních dvou kolech základní části hodně zapracovali na defenzivě. Co jste hlavně změnili?
Když připomenu zápas s Karlovými Vary ve druhém kole, dostali jsme v něm tři góly od modré čáry. Byla přede mnou zeď a skoro nic jsem neviděl. S trenéry jsme si po zápase v kabině sedli a hned jsme se začali bavit, co změnit. Pak jsme právě boxout snad dva týdny intenzivně pilovali, abych měl pořád výhled na kotouč. Když dostanu gól ze střely, na kterou vidím, jde to už samozřejmě za mnou.

V U15 máš aktuálně docela výraznou pozici jedničky. Předpokládám, že takovou roli mají gólmani rádi.
Nesmírně si toho prostoru vážím, navíc v tak kvalitních zápasech, ve kterých práce není málo. Baví mě to a snažím se makat dál, abych týmu pomohl k co nejlepším výsledkům.

Konkurence v lize 9. tříd je teď obrovská, každé zaváhání může týmu vystavit stopku v boji o postup do play-off...
Liga je opravdu nabitá. Šli jsme do toho navíc s tím, že jsme z prvních šesti kvalifikačních kol nebyli na takhle těžké zápasy zvyklí, až na derby s Boleslaví.

Co říkáš na to, jak náročná teď soutěž je?
Je to fantastické! Tři roky jsem teď chytal v soutěžích, kde jsme potkávali ve většině krajské kluby. Tohle je pro mě příjemná změna, mohu se poměřit s nejlepšími. Zápasy mají takové parametry, že nás to všechny baví.

Navíc je podle výsledků patrné, že opravdu kdokoliv může porazit kohokoliv.
Je to nevyzpytatelné. Musíme do zápasů chodit s tím, že i když někoho vysoko porazíme, příště se začíná znovu za stavu 0:0. Je potřeba makat od prvních vteřin, snažit se prosazovat a dodržovat to, co si říkáme v kabině. To je podle mě základ k úspěchu.

Z osobního hlediska zatím prožíváš velice dobrou sezónu! O co se můžeš především opřít?
Můžu se opřít hlavně o naši výbornou obranu, kluci mi jsou velkou oporou. Když udělám nějakou chybu, nebo špatně vyrazím puk, naši hráči soupeře okamžitě napadají a snaží se mu znemožnit zakončení.

V sobotu vás čeká atraktivní derby s Mladou Boleslaví. Co od toho očekáváš?
Za mě to bude určitě velice kvalitní a vyhrocený zápas. S Boleslaví to tak je vždycky. S klukama se navíc známe, takže to je ještě zajímavější.

Jaké cíle si pro sezónu jako tým dáváte?
Před sezónou jsme si dali jasný cíl, že chceme vyhrát titul. To chce ale asi každý tým. Čeká nás opravdu dlouhá cesta, avšak věřím, že to je reálné.

Související

Naši partneři

Generální partner
Generální partner