Aktuální zprávy

Semifinále CHL? Boj o klubovou prestiž i o český koeficient

Liberec - Hokejová Liga mistrů byla až dosud výsadou především severských týmů. Stačí se podívat na minulost - tři ročníky a třikrát švédský šampion. Letos se ale české týmy vzepřely skandinávské nadvládě!

Žebříček zemí účastnících se Ligy mistrů mluví jasně. Až dosud byla česká extraliga na solidním čtvrtém místě, což jí zároveň zajišťovalo místenku do soutěže pro čtyři nejúspěšnější celky sezony. Na prvním místě se vyhřívalo Švédsko, druhé bylo Finsko a před Čechy se vešlo také Švýcarsko.

Průběh letošní sezony však dosavadním pořadím pořádně zamíchal. Vždyť všichni čeští účastníci si vedli velmi dobře a kromě královéhradeckého Mountfieldu postoupily zbylé tři celky do play-off. Mezi elitou nechyběli Třinec, Kometa ani Bílí Tygři.

Ani osmifinále nebylo i přes nesmírně těžký los pro trio českých týmů konečnou. Třinec si poradil se švédským Malmö Redhawks, Kometa vyzrála na švýcarský Zug a Bílí Tygři předvedli vynikající počin, když jako první tým historie soutěže vyřadili dosavadní suverény, Frölundu Indians.

Boj o pátou místenku

Ve čtvrtfinále se tak sešla zajímavá osmička celků. Dva ze Švédska, dva švýcarské, jeden finský a hned trojice českých. Zatímco Kometa Brno už v této fázi CHL neuspěla, Třinec postoupil přes Brynäs a Tygři vyřadili ZSC Lions, čímž si zajistili historický úspěch v podobě postupu mezi čtyři nejlepší.

Do lednového semifinále Ligy mistrů se tak půjde v zajímavém složení. Vždyť hned polovinu semifinalistů tvoří české výběry, Třinec a Bílí Tygři. Ty se utkají s finským Jyväskylä a švédským Växjö o trůn pro evropského šampiona. Už nyní je ale jasné, že se Češi posunou pořadím zemí.

V tomto ročníku si už do koeficientu připsali 95 bodů a přeskočili Švýcarsko, které už v soutěži žádné zástupce nemá. Pouze tři body pak extraligu dělí od druhého místa, které okupuje Finsko. Pokud by se Tygrům a Ocelářům podařilo uhrát dobré výsledky, mohou zajistit další skok pořadím - a to by mohlo znamenat účast hned pěti českých celků v příští sezoně Champions Hockey League.

Kromě klubové prestiže tak bude v úvodu ledna v sázce také pořadí České republiky v koeficientu.

Roman Will likviduje Jörgův pokus

Související

Naši partneři

Generální partner
Generální partner