Preview k zápasu

Staří známí z předloňského finále se opět potkají. Předkolo startuje v úterý v 18 hodin!

Liberec – Rivalové znovu proti sobě. Znovu ve specifické pozici, tentokrát ale za trochu jiných okolností. V play off se obě mužstva naposledy potkala dva roky zpátky, nicméně příběh napsaným zlatým perem rozpustí letošní holý boj o kýžené čtvrtfinále.

Tygři proti Spartě nastoupili v play off hned třikrát. Oba celky spolu odehrály čtvrtfinále, semifinále i finále, tentokrát dovrší všechna možná kola v bitvě o nejlepší osmičku. Jak vlastně historická bilance vypadá? Tygři slavili dvakrát, jednou se radovali Pražané.

Nezapomenutelné okamžiky: Rozstřílená Sparta

Každá série přitom měla pro Tygry velký význam. Poprvé, v roce 2007, šlo o historicky druhou a poslední medaili před zlatem z roku 2016, v roce 2008 se udála překvapivá a dechberoucí výhra šelem 4:0 na zápasy. Finále mají všichni fanoušci obou celků určitě ještě v živé paměti.

Semifinále 2006/2007: Liberec – Sparta Praha 1:4
Čtvrtfinále 2007/2008: Liberec – Sparta Praha 4:0
Finále 2015/2016: Liberec – Sparta Praha 4:2

Za restart vděčnost na obou stranách

Předchozí série se ale s aktuální situací příliš srovnávat nedají. Výhodu domácího prostředí budou mít Tygři a už nesčetněkrát v aktuálním ročníku prokázali, jak je pro ně Home Credit Aréna důležitá. Sparta oba své zápasy pod Ještědem prohrála, v obou případech však rozhodoval až nastavený čas.

Ladislav Šmíd o Spartě:

„Prošli si něčím podobným jako my. Chvíli hráli dobře, chvíli ne. Nedařilo se, dařilo... Bylo to takové všelijaké, ale když se podívám na tým, tak ho mají velmi kvalitní. To musíme respektovat, každopádně si myslím, že bude záležet na nás. V posledních zápasech jsme předváděli dobré výkony, ve Vítkovicích jsme byli lepší, ale musíme proměňovat příležitosti, které máme. Když se to vše sejde, tak budeme mít velikou šanci postoupit.“


Jenže statistiky ze základní části už vypovídající hodnotu nemají. Proč? Play off je zcela nová soutěž a o kvalitě obou soupeřů netřeba mluvit. Restart přijde vhod jak pod Ještědem, tak na Spartě, oba nadcházející soupeři se totiž dlouho pohybovali na příčkách boje o umístění. Sparťané o účast v desítce bojovali až do předposledního kola, Tygrům nakonec těsně uniklo čtvrtfinále.

Kdo by mohl být rozhodujícím faktorem?

Lukáš Pech – Zkušenost sama o sobě. Pech už nejednou potvrdil, že je platným hráčem ve všech herních dovednostech. S 37 body je nejproduktivnějším sparťanem, na svém kontě má 6 přesilovkových tref a navíc je proslulý svou rychlostí.

Richard Jarůšek – Do Sparty přestoupil v průběhu sezony z Hradce a hned se aktivně připojil ke stoupajícím výkonům mužstva. Krátce po posílení Pražanů sestřelil třemi brankami právě Bílé Tygry (0:3), obrana si na ofenzivního ranaře bude muset dávat pozor. Jarůšek disponuje velmi dobrým držením kotouče.

Zbyněk Michálek – Hvězdný bek s 784 starty v NHL je výborný v defenzivní činnosti, ale disponuje i kvalitní střelou. Na svém kontě má po 30 odehraných duelech 5+13, hraje oslabení i přesilovky a během obou herních činností dokonce i boduje. Patří ke základním stavebním pilířům defenzivy.

Michal Řepík – Žolík. Tohle jméno si liberečtí fanoušci budou pamatovat velmi dobře. Michal Řepík pomohl Tygrům vyhrát první extraligový titul v historii klubu, teď ale bojuje za Spartu. V sedmi odehraných zápasech dal tři góly a tři asistence. Pamatujete si ještě na jeho finálové trefy?



Roman Will – Miláček libereckého publika se vypracoval na jasnou pozici jedničky. Nastoupil celkem k 45 zápasům základní části a vychytal 23 výher. Jeho statistiky patří opět k nejlepším z ligy, šestkrát vychytal čisté konto, což je pouze o jedno méně, než měli lídři této statistiky Rybár s Konrádem.

Martin Bakoš – Jeho gól v prodloužení šestého zápasu byl tím zlatým. Bakoš po dvou letech opět povede Tygry do boje proti Pražanům, tentokrát ještě jako nejproduktivnější hráč mužstva. Čtrnáctkrát skóroval a šestadvacetkrát asistoval, v Lize mistrů byl dokonce vyhlášen nejúspěšnějším střelcem soutěže.

Marek Kvapil – Zapadl do týmu bez potíží. Ukazuje se, jak je ve skutečnosti důležité míti Kvapila. Šikovný útočník odehrál o dvacet zápasů méně než Bakoš, i tak je na druhém místě týmové produktivity. Čtyřikrát vstřelil vítězný gól, zapadá i do přesilovkové souhry, kde nasbíral sedmnáct bodů.

Tomáš Filippi a Michal Bulíř – Nemohli si vybrat lepší čas na návrat. Oba rekonvalescenti se zapojili do extraligového běhu po olympijské pauze a jejich přítomnost je znát. Oba už stihli bodovat, Bulíř se prosadil ve Vítkovicích, ke gólu navíc přidal asistenci. Filippi dohromady ve 4 střetnutích dvakrát asistoval.

„Cesto má, veď mě dál"

Už teď je jasné, že pokud postoupí Liberec, půjde na Hradec Králové. Sparta by se zase v případě triumfu podívala do Plzně. Tygry porazila na domácím ledě pouze čtveřice týmů (Chomutov 2x, Plzeň, Vítkovice, Třinec), Sparta se v tabulkách doma a venku udržela na poklidném středu.

Ladislav Šmíd o výhodě domácího prostředí:

„Samozřejmě je to velká výhoda. V kabině jsme se o tom, že bychom chtěli začít doma, hodně bavili. Nakonec se nám to podařilo a musíme toho využít. Věříme, že přijde plná hala a požene nás dopředu. Určitě nám to pomůže a dodá extra energii.“


První zápas začne už v úterý od 18:00, pokračovat se bude hned ve středu. Jisto o postupujícím bude nejdřív v pátek, následuje sobotní duel. Páté střetnutí by se v případě vyrovnaného stavu odehrálo příští pondělí. Více informací si o rozpisu předkola můžete přečíst na tomto odkaze.



Fotogalerie

Související

Naši partneři

Generální partner
Generální partner