Mládežnický hokej

Úspěšné zakončení WEHT! Češkám v Liberci pomohla i rekordní kulisa

Liberec - Home Credit Arena byla ve druhé polovině minulého týdne dějištěm akce s hokejově historickým významem – vůbec poprvé se totiž na českém území odehrál jeden z turnajů ženské Euro Hockey Tour (WEHT)! A znovu se ukázalo, že Liberec je hokejové město. Místní fanoušci totiž vytvořili český návštěvnický rekord na ženském hokeji.

České reprezentantky do akce vstupovaly s poměrně bezpečným náskokem na prvním místě celkového hodnocení seriálu Euro Hockey Tour. A přestože konkrétně na libereckém turnaji jim prvenství těsně uniklo, v celkovém součtu první místo bez potíží uhájily.

V prvním utkání vyzvaly naše hráčky Německo, které bylo v letošním seriálu Euro Hockey Tour spíše otloukánkem. A Češky roli favorita bez potíží zvládly – sousední zemi přehrály jednoznačně 7:1, k čemuž navíc třemi body (1+2) pomohla také bývalá Tygřice Tereza Plosová.

Páteční utkání s Finkami však už tolik české radosti nepřineslo. Ačkoliv domácí hokejistky za soupeřkami ze severu herně nikterak výrazně nezaostávaly, velký rozdíl byl ve střelecké efektivitě a Finsko slavilo výhru 6:1. Pozitivem ale rozhodně byla divácká kulisa! Na utkání totiž přišlo 3313 skvělých fanoušků, což je nový český rekord na ženském hokeji. "Atmosféra byla úžasná. Musela jsem si fanoušky dokonce vyfotit, abych to poslala svým kamarádům do Kanady. Z publika šla cítit velká podpora,“ usmívala se kanadská trenérka českého týmu Carla MacLeodová.

V sobotu proti Švýcarsku se Češkám povedl výsledkový reparát. I když znovu měly značnou střeleckou převahu, navzdory které byl zápas dramatický až do konce, tentokrát už zvítězily 4:3 po prodloužení. Duel odchytala brankářka Viktorie Švejdová, která je odchovankyní libereckého hokeje. "Nějaký větší zápas jsem tady naposledy hrála asi před osmi lety ještě s klukama. Musím říct, že jsem chvílemi měla husinu z toho, kolik tu bylo lidí," řekla po utkání.

Turnaj zakončilo Česko nedělním vstoupením proti Švédkám, na které do Home Credit Areny znovu přišla návštěva přesahující tři tisíce diváků. A jednalo se o více než povedené rozloučení! Domácí hráčky vyhrály 5:2 a v tabulce libereckého turnaje skončily těsně druhé, v celkovém součtu WEHT s náskokem první.

Český národní tým si tedy v Liberci připravil půdu pro finální přípravu na vrchol ženské reprezentační sezóny, který za necelé dva měsíce vypukne ve Spojených státech. Češky ve skupinové fázi MS narazí na Finsko, USA, Kanadu a Švýcarsko. V americké Utice budou obhajovat bronz.


(foto: Jan Běhounek)

Související

Naši partneři

Generální partner
Generální partner