Mládežnický hokej

Historický úspěch! Češi porazili ve finále Memoriálu Ivana Hlinky Američany!

Břeclav/Liberec - Zaplněný stadion v Břeclavi se dočkal idylického závěru Memoriálu Ivana Hlinky. Prvenství totiž slaví český národní celek, což se ještě nikdy v historii tohoto turnaje neudálo! Nemalou součástí kádru byl i liberecký obránce Jan Bednář. Gratulujeme!

Celkové pořadí: 1. Česko, 2. USA, 3. Rusko, 4. Švédsko, 5. Kanada, 6. Finsko, 7. Slovensko, 8. Švýcarsko.

„Kluci odmakali celý turnaj podle našich trenérských představ, a tohle je taková třešnička na dortu. Porazili jsme všechny silné soupeře. Nebylo náhodou, že jsme se dostali do finále, a myslím, že jsme zaslouženě vybojovali zlatou medaili." neskrýval pocity štěstí po zaznění české hymny trenér Václav Varaďa.

A jak se triumf ve finále rodil? Vše začalo brankou Filipa Zadiny. Šikovný útočník potvrdil svou formu z předchozích zápasů a po přihrávce Hladoníka od mantinelu bekhendem propálil Primeaua. Odpověď na sebe nenechala dlouho čekat, přišla z hokejky neproduktivnějšího hráče Američanů Sashy Chmelevskiho, jenž dorazil puk za Škarkovy záda po jednom z předchozích zásahů českého brankáře.

Zámořský celek vstoupil lépe i do druhého dějství, když po minutě hry nekompromisně skóroval z velké blízkosti Mick Messner. Těsně po odbití poloviny hrací doby bylo vyrovnáno. Po pohledné souhře vymetl všechny pavučiny z amerického zařízení Filip Chytil. Jak se později ukázalo, radost ale netrvala dlouho.

Memoriál Ivana Hlinky 2016 první místo! Radost

Vlastně jen pouhých sedmadvacet vteřin, poté totiž Messner nalezl rozjetého Tommyho Millera a Češi museli zase dohánět. Jenže národní výběr se nevzdával. Na pas zpoza zařízení si počíhal Filip Zadina a bylo vyrovnáno!

V závěrečné třetině celý zápas vygradoval. Nervy byly viditelné jak na ledové ploše, tak kluzišti. Pohádka nakonec přeci jen měla šťastný konec. Do střely příklepem se vší silou opřel v čase 52:23 Ondřej Machala a propálil vše, co mu stálo v cestě. Branka to byla zlatá, Američané už odpovědět nedokázali!

Branky a nahrávky: 18. Chmelevski (Phillips), 22. Messner (Walsh, Poehling), 32. Miller (Messner) – 10. Zadina (Hladoník, Kern), 31. Chytil (Kvasnička), 36. Zadina (Kern, Hladoník), 53. Machala (Galvas)
Sestava ČR: Škarek (Vomáčka) – Kvasnička, Mikyska, Galvas, Šalda, Bednář, Král, Bukač – Svoboda, Nečas, Kaut – Kern, Hladoník, Zadina – Machala, Kondelík, Safin – Chytil, Škvrně, Dvořák – Novák

O průběhu celého šampionátu jsme vás na webu informovali, starší články naleznete v archivu.

Textový přenos z utkání
Rozhovor s trenérem Václavem Varaďou
Fotografie ze všech utkání turnaje

Související

Naši partneři

Generální partner
Generální partner