Mládežnický hokej

Naší prioritou je naučit děti milovat sport, říká trenér třeťáků Adam Jandejsek

Liberec - V nové epizodě našeho seriálu nahlédneme pod pokličku třeťáků. Důležité poznatky nejen ohledně průběhu tréninků prozradí hlavní trenér Adam Jandejsek.

Pod pokličkou Tygří cesty - 3. díl:

3. třída s hlavním trenérem Adamem Jandejskem

S asistenty Danielem Miškovským, Adamem Velechovským a Martinem Duschkou máme v kategorii 30 hráčů. 16 z nich navštěvuje naši partnerskou ZŠ U Školy, kde mají propojený školní a sportovní život. Díky tomu mají rodiče ulehčené přesuny mezi školou a hokejem. Trenéři si děti ve škole vyzvednou a poté se jde trénovat, rodiče si pro své děti přijdou po tréninku, nebo je odvedeme zpět do družiny.

Náš týdenní program obsahuje 5 ledů a 3 suché tréninky, přičemž každý trvá 60 minut. Každý trénink na ledě začíná dvacetiminutovou bruslařskou rozcvičkou, kde se věnujeme bruslení v různých formách, aby to bylo pro hráče zábavné a zároveň se zdokonalili. Dalších 20 minut se věnujeme dovednostem a zbylý čas hře. Chceme, aby obsah v tréninkové jednotce byl z poloviny dovednostní a z poloviny herní. Třikrát v týdnu je hlavní naplň kruhový trénink na různá témata.

Čtvrtý trénink v týdnu je zaměřen pouze na hru. Pátý nazývám rybník (neorganizovaný trénink), kde se snažíme dát hráčům naprostou volnost a oni si na ledě dělají "co chtějí." Trenéři připraví na led různé pomůcky a pak už je na hráčích, co budou dělat. Trenéři se zapojují, komunikují a různě se svými svěřenci blbnou.

Našich 5 ledů týdně se může u této kategorie zdát až příliš. S tím souhlasím, ale díky tomuto nastavení se nám většina hráčů, i ti kteří nenavštěvují naši partnerskou školu, dostane na led alespoň čtyřikrát týdně. Tím, že podporujeme všestrannou přípravu, jsme otevřeni se s rodiči domluvit a najít cestu, jak nastavit tréninky, aby dítě stíhalo i jiný sport.

Během našich tréninků mimo led se snažíme rozvíjet všestrannost dětí, takže je náplň velice pestrá. Dva suché tréninky máme v tělocvičně na zimním stadionu a jeden absolvujeme v gymnastické hale, která je také součástí Sport Parku.

Zápasy/turnaje hrajeme v sobotu a v neděli. Zpravidla se nám nestává, že by jeden hráč hrál oba víkendové dny. Jeden víkend v měsíci necháváme hráčům bez zápasu. Nominace na utkaní děláme ve středu, aby si rodiče mohli včas uzpůsobit víkend. Já osobně nejsem ten, který by dělal nominaci podle tréninkové docházky, chci do zápasu zapojit všechny i přesto, že neabsolvovali všechny tréninky v týdnu.

Snem každého trenéra v naší organizaci je, aby děti měly týdně alespoň 20 hodin pohybové aktivity, jak je to běžné v severských zemích i v zámoří. A nemusí to být pouze hokej. Na závěr je nutné podotknout, že naší prioritou je naučit děti MILOVAT SPORT. Všechny sportovní i nesportovní aktivity se snažíme dělat zábavně, aby odcházely s úsměvem na tváři.

Adam Jandejsek

Související

Naši partneři

Generální partner
Generální partner