Rozhovory

Přes stáž v Liberci do NHL. Pro práci ve sportu potřebujete vášeň, říká Brynn Smith

Liberec – Mediální tým Bílých Tygrů přivítal před dvěma lety ve svých řadách neobvyklého hosta. Stáž v liberecké organizaci totiž absolvovala Američanka Brynn Smith, která byla v Česku na letním studijním pobytu. V srpnu 2023 poté začala na částečný úvazek pracovat pro tehdy čerstvé šampiony NHL z Las Vegas. Jak se s dvouletým odstupem ohlíží na čas strávený u Tygrů a jaké zážitky jí přinesla pozice v top klubu nejlepší soutěže světa?

Dva roky zpátky jsi absolvovala stáž v marketingovém oddělení Bílých Tygrů. Jak se ti tato příležitost naskytla?
Dostala jsem ji díky své vysoké škole Penn State University. Jeden z našich zahraničních studijních programů se jmenuje CzechMates. Vede ho náš bývalý profesor Michael Elvasky, který nyní žije a vyučuje na plný úvazek v Česku na Masarykově univerzitě. V létě 2022 jsem se dostala do Brna, absolvovala s Michaelem kurz o globalizaci a v polovině června nastoupila na stáž u Bílých Tygrů.

Jak konkrétně tvá stáž v liberecké organizaci probíhala?
Z Brna jsem do Liberce cestovala vlakem a autobusem. V klubu jsem spolupracovala s Janem Čermákem na tvorbě obsahu pro sociální platformy a webové stránky. Měla jsem s tím už zkušenosti z Pittsburghu Penguins v NHL, takže mě Tygři s nadšením přijali.

Jak se za praxí zpětně ohlížíš? Naplnila tvoje očekávání?
Velmi ráda na ni vzpomínám. Měla jsem možnost pracovat s profesionálním hokejovým týmem v cizí zemi. Získala jsem jiný úhel pohledu na rozvoj značky a oslovování sportovního publika, navíc v jiném jazyce. Taková příležitost se jen tak nenaskytne. Kromě toho jsem se naučila hodně i o sobě a mé odolnosti. Byť byl můj pobyt v Česku relativně krátký, užila jsem si hodně zábavy a získala zkušenosti, které mohu uplatňovat v mé kariéře ve Spojených státech.

Před i po této stáži jsi pracovala v NHL. Jak bys porovnala fungování Tygrů se špičkovými hokejovými kluby?
Bohužel jsem v Liberci byla v létě, takže jsem nezažila pracovní proces během sezóny. Léto je ale v Liberci stejné jako ve všech organizacích NHL, kde jsem působila. Probíhá spousta příprav na další ročník, vytváření výplňového obsahu a pořádání akcí pro fanoušky.

Dejme teď práci na chvíli stranou. Jak se ti v Česku celkově líbilo?
Během svého pobytu jsem navštívila hodně měst a i některé další země. Život v Brně byl moc fajn a v Praze jsem byla všude, kam by měl turista zajít. Liberec patřil k mým nejoblíbenějším místům, je tam hodně přírody a kulturně zajímavých míst.

„Ve Vegas jsem milovala každou vteřinu.“

O rok později jsi začala v NHL pracovat pro Las Vegas Golden Knights. Jaká byla tvá pozice?
Pracovala jsem jako asistent v oddělení pro komunikaci a tvorbu obsahu. V podstatě jsem tam pomáhala se vším, co bylo potřeba.

Jak tedy vypadal tvůj běžný pracovní den?
Na sportu je úžasné to, že typický den vlastně neexistuje. Samozřejmě jsem ale dělala některé věci pravidelně: natáčela jsem hráče, psala krátké články, spravovala sociální sítě. Musela jsem spolupracovat se všemi odděleními napříč organizací, aby všechny kampaně a komunikace s veřejností probíhaly tak, jak měly. Také jsem si na farmě Vegas v Hendersonu zkusila fotografování.

Je těžké se k takové pozici v NHL dostat? Konkurence je určitě vysoká.
Ano, může to být náročné. Já jsem ale měla za sebou už čtyři roky v tomto oboru. Vegas mě přímo oslovilo, abych se o tuto pozici ucházela a poté mi nabídlo práci na celou sezónu. Dlouho a tvrdě jsem na sobě pracovala. Když o mě klub takto přímo projevil zájem, bylo to neskutečné. Zatím to byl ale jen odrazový můstek. Těším se, až si najdu nějakou práci na plný úvazek. Snad to bude opět na té nejvyšší úrovni.

Základní část NHL má 82 zápasů, play-off nepočítaje. K tomu samozřejmě patří mnoho cestování přes celé Spojené státy. Je to hodně náročné?
Pro práci ve sportovním prostředí potřebujete vášeň. Neplatí se za ni moc peněz, pracujete po nocích, o víkendech i o svátcích. Zkrátka máte jen velmi málo volného času. Milovala jsem ale každou jednu vteřinu, kterou jsem ve Vegas strávila. Hokej miluju a být v jeho blízkosti na úrovni NHL je úžasné. Dny, kdy jsem pracovala šestnáct hodin, ovšem trochu náročné byly, to nepopírám.

„Pití ze Stanley Cupu? Jedna z nejúžasnějších věcí, které jsem kdy udělala.“

Jaký je tvůj nejsilnější zážitek z uplynulého ročníku?
Bylo jich opravdu hodně. Potkala jsem některé mé oblíbené hráče a lidi z médií, práce během play-off byla také jedinečná. Nejlepší však bylo podílet se na Winter Classic v Seattlu. Na zápase pod širým nebem už jsem byla, ale stát přímo u hřiště a vytvářet obsah se nepodobalo ničemu, co jsem kdy dělala.

Těsně před tím, než jsi k nim nastoupila, vyhráli Golden Knights slavný Stanley Cup. Jak město tento triumf prožívalo?
Nejsem si jistá, jestli jsem někdy viděla město a fanoušky takhle slavit. V té době byl klub teprve šest let starý a podle mě to nadšení ještě umocnilo. Na každém kroku jste naráželi na týmové logo. I díky tomu byla práce pro klub úžasným zážitkem.

Na svých sociálních sítích máš video, na kterém během jedné z oslav piješ ze Stanley Cupu. O něčem takovém sní spousta hráčů, jaký to byl pocit?
Byla to jedna z nejúžasnějších věcí, kterou jsem kdy měla možnost udělat. Sice jsem nebyla přímo u toho, když Vegas vyhrálo, ale jakmile jsem nastoupila, přivítali mě s otevřenou náručí. Zasvětili mě do jejich vítězné kultury a pití z poháru toho bylo součástí.

Při domlouvání našeho rozhovoru jsi zmínila, že ve Vegas končíš. Jaké budou tvé další kariérní kroky?
To v této chvíli ještě nevím. Určitě chci ale zůstat v profesionálním sportu. Ráda bych se na plný úvazek vrátila do Vegas, popřípadě i do jiného klubu NHL. Je možné, že se mi to teď nesplní, ale nadále to zůstane mým cílem.


Brynn Smith na zápase Winter Classic mezi Seattlem a Las Vegas

Související

Naši partneři

Generální partner
Generální partner