Rozhovory

Filip Pešán: Na soupisce je ještě jedno volné místo. Mladíci ale vytváří konkurenci

Liberec – Finální fáze přípravy na nadcházející extraligový ročník odstartovala a trenér Filip Pešán má již k dispozici téměř kompletní „A“ tým. Na tradičním setkání s novináři se hlavní kouč Tygrů rozhovořil o aktuální podobě kádru, návratu Radima Šimka i cílech v následující sezóně.

Po třítýdenním volnu se na ledě sešel celý tým. Cítil jste z hráčů energii?
Cítil jsem jí hodně. Léto jsme si trochu zpestřili měsícem na ledě, i tak si ale myslím, že se kluci po dovolené už do kabiny těšili. Máme tu hodně mladých hráčů, takže energie bylo dost.

Mohl byste přiblížit, jaký bude váš program v následujících týdnech?
První dva až tři týdny budeme trénovat od pondělí do čtvrtka na ledě, pátek až neděle budou volné. Stále je ale pro nás prioritou silová příprava na suchu. Led je zatím taková dovedností část pracovního dne. V půlce srpna už nám začínají i přátelské zápasy, ostrá sezóna ale odstartuje až za dva měsíce, takže na vše máme spoustu času.

Filip Pešán o stavbě kádru
Máme tu spoustu mladých kluků, kteří vytváří konkurenci. Myslím, že v následující sezóně výrazně promluví i do základní sestavy, takže se těším na to, že už moc posil nebude potřeba hledat.

Mužstvo nicméně ještě nebylo zcela v kompletním složení. Jaká je situace ohledně Petra Kváči a Christiana Thomase?
Petr Kváča má drobnou indispozici, kterou si možná způsobil tím, že během volna trénoval zbytečně moc. Vlastně jsem rád, že si teď chvíli odpočine. Christian dorazí 1. srpna, jak jsme se domluvili. Zatím se připravuje sám na ledě v Kanadě.

V úterý jste oznámili příchod útočníka Martina Ryšavého. V jaké fázi stavby kádru se momentálně nacházíte?
Ještě máme na soupisce jedno místo volné. Máme tu ale také spoustu mladých kluků, včetně Martina Ryšavého, kteří vytváří konkurenci. Myslím, že v následující sezóně výrazně promluví i do základní sestavy, takže se těším na to, že už moc posil nebude potřeba hledat.

„U Radima se budu spoléhat i na jeho ofenzivní choutky.“

Radim Šimek se zmínil, že na něj na začátku tréninku padla nostalgie. Cítil jste ji taky, když jste ho viděl zpět na libereckém ledě?
Určitě na mě padla taky, protože vzpomínky, které spolu máme, jsou hodně silné. Radim vypadá pořád stejně dobře, ne-li lépe. Těším se, co bude v sezóně předvádět.

Dostává tým s jeho příchodem velký náboj?
Jednoznačně. Radim je lídr v kabině i na ledě, během jeho štace v zámoří zmoudřel. Samozřejmě je i dobře fyzicky připravený. Zkušenost s hokejem a životem v zámoří je podle mě neocenitelná. Proto jsem rád, že jsme se domluvili.

Zájem o něj měla také Sparta. Bylo těžké ji v jednáních předčit?
Bylo to náročné. Majitel našeho klubu o něj ale velmi stál jako o libereckou ikonu. Díky němu a jeho velkému zájmu jsme nakonec Spartu přetlačili.

V NHL platil spíše za defenzivního beka. Bude jeho role v Liberci opět více ofenzivnější?
Určitě ho tu takový styl bude bavit. Těžko z něj budu dělat ryze defenzivního obránce, budu se spoléhat i na jeho ofenzivní choutky.

Filip Pešán o návratu Radima Šimka
Radim je lídr v kabině i na ledě, během jeho štace v zámoří zmoudřel. Samozřejmě je i dobře fyzicky připravený. Zkušenost s hokejem a životem v zámoří je podle mě neocenitelná. Proto jsem rád, že jsme se domluvili.

Mohl by vedle něj hrát například mladíček Tomáš Galvas?
Podle mě se to přímo nabízí. Martin Ševc nám tu dříve vychoval Radima Šimka, takže ten by zas nyní mohl pomoct ke splnění snu Tomášovi.

Jak vnímáte aktuální Galvasovu situaci?
Překvapilo mě, že ho z NHL nikdo nedraftoval. Pořád na to ale má další dva roky, takže to podle mě není žádná tragédie. Takový je hokejový život. Tomáš evidentně nebyl připravený na to, aby si ho nějaký klub vybral. Má před sebou spoustu práce. My samozřejmě uděláme vše, co je v našich silách, abychom mu k tomu pomohli.

Čím si vysvětlujete, že na draftu neuspěl?
Tomáš působí hodně dětsky, čehož se možná zámořští specialisté lekli. Podle mě byl pro něj draft velká zkušenost a možná první životní facka. Myslím, že už teď se začíná měnit. Hovory, které jsme spolu měli, byly už trochu jiné než loni. Jeho aktuální výkony v juniorské reprezentaci ukazují, že jde správným směrem.

„Turnaj ve Švýcarsku beru jako dobrý teambuilding.“

Po konci kariéry Michala Birnera se opět uvolnila role kapitána. Máte už představu, kdo ji převezme?
Nového kapitána nejspíše oznámíme až před začátkem ligy. Během přátelských zápasů to nepotřebujeme mít pevně dané. Druhá věc je ta, že nám teď dvě sezóny po sobě kapitáni ukončili kariéru, takže budu muset pečlivě vybírat (úsměv).

Máte už v hlavě, jak nahradit Jakuba Rychlovského?
Několik variant v hlavě mám. Máme tu ale kluky, kteří doteď byli trochu v jeho stínu a mají podobné kvality. Ti by se teď měli přiblížit k tomu, co dokázal Kuba v minulé sezóně.

Filip Pešán o cílech v nadcházející sezóně
Nahánět Pardubice, Třinec a Spartu je samozřejmě náročné. O zbylou příčku zaručující přímý postup do čtvrtfinále se ale bude rvát hodně týmů, chceme být mezi nimi.

V rámci přípravy vás čeká i turnaj ve Švýcarsku. Chtěli jste sáhnout po osvědčeném receptu?
Yverdon je strašně daleko, takže jsme chtěli spíš něco blíž. I tak jsem ale vděčný, že se můžeme po roce opět zúčastnit. Beru to i jako takový teambuilding, protože mužstvo spolu stráví dlouhou cestu a absolvuje těžký turnaj v náročných podmínkách. Před začátkem extraligy se to může jen hodit.

Pardubice, Sparta i Třinec přes léto opět mohutně posilují. Jaké jsou vaše cíle v silně konkurenčním prostředí?
Dvakrát za sebou se teď Liberci stalo, že o pár bodů neproklouzl do elitní čtyřky. Nahánět tyto velikány extraligy je samozřejmě náročné. O zbylou příčku zaručující přímý postup do čtvrtfinále se ale bude rvát hodně týmů, chceme být mezi nimi.

Související

Naši partneři

Generální partner
Generální partner
×
Odehrané v 12:00 | U17
Bílí Tygři Liberec
HC Slavia Praha